ÖZEL HABER / Tarımdan Haber, Türkiye'nin sertifikalı tohum dosyasını açıyor. Başta buğday, patates ve arpa tohumu olmak üzere toplam 76 türde Türkiye'nin üretim rakamlarını, firmaların pazar paylarını, yabancıların hakim olduğu tohum çeşitlerini ve yerli çeşitlerin miktarını gözler önüne sereceğiz.
Türkiye'nin sertifikalı tohum dosyasında ilk olarak Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki olan ve tohumculuk sektöründe önemli bir yeri bulunan TAREKS'in üretim rakamlarını ve pazar payını işleyeceğiz.
ÇİFTÇİNİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR
1 milyon 100 bin ortağı bulunan, 1610 birim kooperatifi, 377 irtibat bürosu ile Türkiye'nin yaklaşık 2 bin noktasında faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki TAREKS'in tohum pazarındaki üretim rakamları çiftçi için büyük önem arz ediyor. Çiftçiye doğrudan ulaşabilmesinden dolayı TAREKS'in tohum pazardaki etkinliği yerli üretim için de büyük önem taşıyor. Diğer yandan 1981 yılında kurulan TAREKS'in üretim rakamları ve pazardaki etkinliği, bir anlamda çiftçinin sektördeki gücünü ve hakimiyetini de göstermiş oluyor.
PAZAR PAYLARI ÇOK DÜŞÜK
Ancak rakamlar, TAREKS'in sertifikalı tohum pazarında etkin olmadığını ortaya koyuyor. Buğday, patates, arpa, mısır ve nohut tohumunda üretimi bulunan TAREKS'in bu çeşitlerde pazar payları çok düşük görünüyor. TAREKS'in söz konusu çeşitlerde üretim rakamları kendisinden sonra kurulan aile şirketlerinin bile gerisinde olması düşündürücü bulunuyor.
PATATES TOHUMUNDA ÖNCÜ KURULUŞ OLARAK BİLİNİYOR
Arpa ve nohut tohumunda üretim rakamları toplam üretime oranı yüzde 1'in altında bulunurken, sertifikalı patates tohumluğu üretiminde öncü kuruluş olarak bilinmesine rağmen TAREKS'in bu çeşitte de üretim rakamları toplam üretime oranı sadece yüzde 1.83 olduğu görülüyor.
Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesinin iştiraki olan TAREKS'in üretim rakamlarının bu kadar düşük olması, 2018 yılında desteklemelerden dolayı kullanımı daha da artması beklenen sertifikalı tohumda, çiftinin özellikle patates ve mısırda yabancı firmaların çeşitlerine mahkum olacağını gösteriyor.