ÖZEL HABER
Ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Çelik, “Ayrıca tapu kadastrodan tarım arazileriyle ilgili yapı ruhsatının verilemeyeceği, inşaat ruhsatının verilemeyeceğiyle ilgili düzenlemeler önümüzdeki dönem için gelecek" dedi.
Bakan Çelik, bakanlığın bütçe görüşmelerinde tarım arazilerinin korunmasıyla ilgili olarak milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı. Çelik, şunları kaydetti:
GİDİŞATIN GİDİŞAT OLMADIĞINI HERKES GÖRÜYOR
“Verimli tarım arazilerinin betonlaşması. Arkadaşlar, bu yani gizli kapaklı bir şey değil, dünyada her yıl 12 milyon hektar arazi tarımdan çıkıyor. Şu anda 1,3 milyar hektar arazi kullanılıyor ve 1 milyar aç insan var. Gidişatın gidişat olmadığını herkes görüyor, arkadaşlarımız da ifade ettiler. Önümüzdeki savaşlar gıda savaşları olacak, açlık tokluk savaşları olacak, gidişat öyle çünkü 12 milyon hektar arazi eğer gidiyorsa bunu düşünmemiz lazım.
TARIM DIŞI KALAN ARAZİ MİKTARI GERİLEDİ
Biz çıkardığımız tarım yasaları ile 100 bin hektar yanılmıyorsam yıllık arazi tarım dışı kalırken şimdi, 40 binlere, 35 binlere geriledi ve bunun takipçisiyiz, Bakanlık olarak yapılan bu çalışmalar, atılan bu adımlar gerçekten son derece devrim niteliğinde adımlar ve bunların takipçisiyiz, bunların daha minimize olması konusunda sesimizi yükselteceğimizi söylüyorum. Yoksa 'Ovalarda bir şey olmuyor, Akçakale'de, Harran'da bir şey olmuyor, Bursa Ovası'nda bir şey olmuyor, Adana'da bir şey olmuyor.' gibi bir yaklaşım içerisinde olmak gerçekçi bir yaklaşım değil.
VAR OLAN TABLOYU TARIM AÇISINDAN NASIL KISITLARIZ?
Var olan tabloyu biz nasıl tarım açısından kısıtlarız, tarımın lehine kısıtlarız, bu çalışma içerisindeyiz belki önümüzdeki günlerde ovalarla ilgili, konuşmamda ifade ettim, ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalarımız, yasanın verdiği yetkiler çerçevesinde atmamız gereken adımlar, ayrıca tapu kadastrodan tarım arazileriyle ilgili yapı ruhsatının verilemeyeceği, inşaat ruhsatının verilemeyeceğiyle ilgili düzenlemeler önümüzdeki dönem için gelecek."
TRAKYA BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN EKİLMİYOR İDDİALARINA AÇIKLIK GETİRDİ
Bakan Çelik, ayrıca 'Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor' iddialarına da açıklık getirdi. Çelik, bu konuda şunları kaydetti: "Efendim, 'Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor.' Şöyle diyelim: 2002 yılında 26 milyon 500 bin hektar arazi var, tarıma elverişli. 2015'te 24 milyon arazi var. Şimdi fark 2 milyon 600 bin fakat esas sorunun incelediğiniz, irdelediğiniz zaman parçalanma sorunu olduğunu, arazinin bölünme sorunundan kaynaklandığını görüyorsunuz. 100 dönüm 10 kardeş, 10 dönüm 10 kardeş 1 dönüm, yani tarım alanları... İşte bu kanun gecikmeli de olsa tam can simidi gibi Türk tarımına yetişti diye ben ifade ediyorum, Toprak Ve Arazi Kullanım Kanunu gerçekten önemli. Onun için, orada rakam Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor değil bu bahsettiğimiz büyük ölçüde yüzde 80'lerde bu noktadan kaynaklanıyor. Tarım dışına çıkan alanlar, tarım arazilerinin tarım dışına çıkarılması işte bu kanunla engellendi."