TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 600 bin baş besilik hayvan ithalatının ESK üzerinden yapılması için ortaya koyduğu gerekçelerden birisi de özel sektör eliyle yapılan ithal besilik hayvanların daha ahıra girmeden satılmasıydı. Bakan Yumaklı, ithalatın ESK eliyle yapılmasıyla birlikte bu suiistimalin önüne geçileceğini kaydetmişti.

İTHAL HAYVANLAR YASAK OLMASINA RAĞMEN AHIRA GİRDEMEDEN EL DEĞİŞTİRİYOR!

Ancak gelinen noktada sistemde bir değişiklik olmadığı ortaya çıktı. ESK tarafından ithal edilen besilik hayvanlar, yasak olmasına rağmen daha ahıra girmeden el değiştiriyor. İthalat için kontrol belgesi olan besiciler, kendilerine tanınan ithalat hakkını hayvan başına 10 ile 15 bin liradan başkasına satıyor. Bakanlığa başvurarak kontrol belgesi alan besiciler, bu belgeler üzerinden para kazanıyor.

TAAHHÜTNAMEDE AĞIR CEZALAR BULUNUYOR!

Tarım Bakanlığı, bu suiistimalin önüne geçmek için besicilerden aldığı taahhütnamede ithal besilik hayvanların en az 4 ay satılması yasak. Bu yasağa uymayana besicilere de ağır cezai müeyyidelerin uygulanacağı belirtiliyor. Ancak Tarım Bakanlığının sahada hiçbir denetim yapmaması, besicilerin yasak olmasına rağmen kontrol belgesi üzerinden para kazanmasına zemin hazırlıyor.

KESİM FİYATLARI DÜŞTÜ BELGE SATIŞI HIZLANDI!

Özellikle kesim fiyatlarının düşmesiyle birlikte ithalat için Bakanlıktan kontrol belgesi alan besicilerin, bu belge satışları hızlandı. Hayvan başı 15 bin liradan satılan kontrol belgeleri, kesim fiyatlarının düşmesiyle birlikte 10 bin liraya kadar düştü.

KONTROL BELGELERİNİN SATILDIĞI BİLİNDİĞİ HALDE BAKANLIK GÖZ YUMUYOR!

TÜDKİYEB Başkanı Çelik: Küçükbaş hayvan sayısının az da olsa artması geriye gitmemesinden daha iyi! TÜDKİYEB Başkanı Çelik: Küçükbaş hayvan sayısının az da olsa artması geriye gitmemesinden daha iyi!

Bakanlık, kontrol belgesinin besiciler arasında satışa konu olduğunu bildiği halde, bu usulsüzlüğe göz yumduğu kaydediliyor.