Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün Kazakistan Tarım Bakanı Aidarbek Saparov ve beraberindeki heyetle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki ülkenin bakanlıkları arasında iş birliği protokolleri imzalandı. Törende basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yumaklı, üretim planlamasıyla ilgili bütün hususları tamamladıklarını kaydetti. 

ÜRETİM PLANLAMASINI EYLÜL AYINDA DEVREYE ALACAĞIZ!

Yumaklı, şunları kaydetti: "Biz üretim planlamasıyla ilgili bütün hususları tamamladık. Ve inşallah bu yılın zirai üretiminin başladığı Eylül ayından itibaren bütün unsurlarıyla beraber devreye alacağız. Hububat, yağlı tohumlar, bakliyat ve 2 artı üründe inşallah. Dediğim gibi bunları çok ayrı bir şekilde kamuoyunun bilgisine arz etmek istiyoruz"

TMO, 2024 dönemi çeltik alım fiyatlarını duyurdu TMO, 2024 dönemi çeltik alım fiyatlarını duyurdu

DOMATES VE SOĞANIN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!

Soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton idi rekolte. Bu yıl 2,8 milyon ton bekliyoruz. Bazı yerlerde kuraklık kaynaklı rekolte düşüklükleri olabilir; ama hiçbir şekilde bir problem burada beklemiyoruz. Domatesle alakalı da geçtiğimiz yıl 5,5 milyon ton idi, salçalık domates. Bu yıl 6,1 milyon tonluk bir rekolte bekliyoruz.

Ürün bolluğuyla alakalı özellikle sözleşmeli üretimi olmayan üreticilerimizin bir mağduriyeti oldu; ancak bunun da öncesinde sözleşmesi olmasına rağmen bazı sanayicilerin ki burada işini düzgün yapan, kendi sözleşme yaptığı üreticiyle herhangi bir problemi olmayan, sözleşmenin bütün amir hükümlerine uyan sanayicileri tenzih ederek söylüyorum.

Bazı sanayicilerimizin ürün alımında problem çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte bunları tespit ettik ve gerekeni yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere ürün alımıyla alakalı salça fabrikalarıyla da iki bakanlık olarak görüştük. Şu an için büyük bir sorun beklemiyoruz açıkçası; ama çok yakından takip ediyoruz."