TARIMDAN HABER / Ankara Milletvekili Adnan Berker, 2025 yılında yapılacak 520 bin baş sığır ithalatı ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
YERLİ ÜRETİMİN TEŞVİK EDİLMESİNE YÖNELİK STRATEJİNİZ VAR MI?
Ülke hayvancılık sektöründeki mevcut durumun, giderek artan ithalat rakamları ve yerli üretimin teşvik edilmesine yönelik stratejiler konusunda önemli soru işaretleri oluşturduğunu kaydeden Berker, “Türkiye, son yıllarda özellikle et ve et ürünleri ile besilik hayvan ithalatına yoğunlaşmıştır. Bu ithalat politikalarının yerli üretime olumsuz etkilerinin yanı sıra halkımızın beslenme ihtiyaçları ve et fiyatları üzerindeki etkileri de büyük bir önem taşımaktadır. Tarım Bakanlığının aldığı tedbirlerin sektördeki dengesizlikleri düzeltmeye yönelik olup olmadığı ise hala belirginlik kazanmamıştır” dedi.
İTHALAT ARTARKEN YERLİ ÜRETİM SÜREKLİ GERİLİYOR!
Türkiye'nin 2010 yılından bu yana ithalat yoluyla besilik, damızlık, kasaplık hayvan ve karkas et temin etmeye devam ettiğini hatırlatan Berker, ithalatın sürekli artmasının yerli üretimin gelişmesinin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini vurguladı. Bu durumun üreticilere ve tüketicilere olan yansımaları her geçen gün daha fazla hissedildiğini dile getiren Berker, Bakanlığınızın bu noktadaki politikalarını ve yerli üretimin teşvik edilmesi ile ithalata bağımlılığın azaltılması için ne gibi somut adımlar atılacağını netleştirmek adına, şu soruların cevaplandırılmasını istedi.
SIĞIR İTHALATI İLE İLGİLİ CEVAPLANDIRILMASI İSTENEN 5 SORU!
1- Bakanlığınızca açıklanan 2025 yılma dair 520.000 baş besilik sığır ithalatı planı doğrultusunda, Türkiye'nin hayvancılık sektörüne yönelik üretim artışı hedefleri ve ithalatın devam edeceğine ilişkin açıklamalarınız çelişkili görünmektedir. 2025 yılı için yapılan ithalat planı, ülkemizin kendi hayvancılık kapasitesini artırma yönünde bir başarıyı işaret etmekte midir, yoksa ithalatla çözülmesi planlanan bir sorunun devam edeceği anlamına mı gelmektedir?
2- Geçtiğimiz yıllarda ithalatın giderek artmasına rağmen et fiyatları üzerinde kalıcı bir düşüş sağlanamamıştır. İthalatın yerli üreticiye olan etkileri ve et fiyatlarının dengelenmesi adına Bakanlığınızın alacağı önlemler nelerdir?
3- Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden yapılan ithalatlarda, aradaki fiyat farkının ve ithalatçıların kâr marjlarının tarım ve hayvancılık sektörü üzerindeki etkileri hakkında ne gibi analizler yapılmıştır?
4- Çiftçilerimizin yaşadığı ekonomik zorlukların artarak devam etmesi ve süt fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle hayvanlarını kesmek zorunda kalmaları, yerli üretimin azalmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda, süt üreticilerinin karşılaştığı bu durum için Bakanlığınızca destekleme politikaları geliştirilmekte midir?
5- Bakanlık olarak açıkladığınız üç yıllık üretim planına rağmen, 2025 yılında ithalatın yine artacağı görülmektedir. Hayvancılık sektöründe ithalatın sınırlandırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi için hangi somut adımlar atılacaktır? Bu konuda ulusal bir strateji geliştirmeyi düşünüyor musunuz?