ÖZEL HABER
"Sayın Bakanım, hakkınızı teslim etmeliyim. Dokuz yıldır buradayım, reytingi bu kadar yüksek bir Bakan ilk defa görüyorum. Yani, hiç böyle bir sayıyı yakalamamıştık. Geçen seneki kayıtlara baktık, 20 kişi söz istemiş, bugün 40 kişi söz istedi, 38'i konuştu" diyen Bilgiç ardından milletvekillerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sorularını aldı.
İşte, tarım ve hayvancılıktan gıdaya, arazi toplulaştırmasından sebze meyve sorunlarına kadar sorulan o sorular.
GIDA HAVALİMANI YAPILACAK MI?
Tokat Milletvekili Kadim Durmaz: Sayın Bakanım; Tokat'ta üretilen domates, biber, fasulye, kiraz, şeftali, erik, armut, elma, kuşburnu üretiminin katma değerini yüksek hâle getirmek için bir bölge hali, beraberinde ambalaj, paketleme ve atmosfer kontrollü depo ve uluslararası pazara ihraç edilebilmesi için kargo uçaklarının inebileceği bir havaalanı 2016 yılında yapılacak mıdır?
İHTİSAS BORSALARI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil: Sayın Bakan, bu lisanslı depolar ve yetkili sınıflandırıcılar ve ürün ihtisas borsalarının çoğalması için Türk ticaret borsacılığının daha da etkinleştirilmesi gerekiyor. Özellikle bizim açımızdan baktığımızda, dünyada önemli birçok ürününün üreticisi konumunda Türkiye var. Ürün bazında ihtisas borsalarının oluşup gelişmesi ve hem pazarlama hem de üretici açısından destek başlığında değerlendirildiğinde bu konuda bir çalışmayı yapmayı düşünüyor musunuz?
ÇAY KANUNU ÇIKACAK MI?
İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu: Sayın Bakanım, çok sayıda veteriner, ziraat mühendisi ve gıda mühendisinden mesajlar alıyoruz. Kadrolarının son derece kısıtlı olduğu, 90 puan alan gıda mühendislerinin bile işe giremediği söyleniyor. Biraz evvel arkadaşlarımız gıda denetimiyle ilgili ne kadar sorunlar olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde veteriner, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi alımı konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mı?
İkinci sorum çay kanunuyla ilgili. Bir çay kanunun hazırlanmakta olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili yapılan hazırlık çalışmaları niçin kapalı kapılar arkasında yürütülüyor? Niye bütün çay üreticilerine ve ilgilenenlere açmıyorsunuz? Böyle bir çalışma var mı ve bu çalışmanın içeriği nedir?
TMO, PİYASAYA MÜDAHALE EDECEK Mİ?
Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu: Meralara yönelik özel bir iyileştirme var mı? Çünkü, meralar ucuz yem kaynağı ve hiçbir şekilde, ciddi anlamda bir gübreleme çalışması yok. Meralarımız diken içerisinde. Buna yönelik bir planlamanız var mı?
Toprak Mahsulleri Ofisinin 2015 yılında piyasaya ciddi bir müdahale alımı yapmadığını gördük. 2016 yılı içinde nasıl bir müdahale politikası öngörüyorsunuz?
FINDIKTA FİYAT MÜJDESİ VERECEK MİSİNİZ?
Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu: Sayın Bakan, fındık konusu yeterince dile getirildi bölge milletvekilleri tarafından. Fındık, 400 bin nüfusu direkt ilgilendiren, 8 milyon nüfusu endirekt ilgilendiren millî bir ürün. Maalesef, bu sene fındık üreticimiz biraz mağduriyet yaşadı. Bütün halkımız, şu anda köyümün muhtarı da Sayın Bakanımdan müjdeli bir haber bekliyor. Ben telefon açıp müjdeli haberi vereyim mi Sayın Bakanım? Üstelik fındığın bir özelliği de Türkiye'ye en çok döviz getiren bir tarım ürünü. Güzel haberler bekliyorum sizden.
SÜT FİYATLARI İÇİN TEDBİRİNİZ VAR MI?
Denizli Milletvekili Kazım Arslan: Sayın Bakan, küresel gıda fiyatları yeniyılın en düşük seviyesine gerilerken Türkiye'de gıda fiyatları enflasyonun üzerinde artmaktadır. Bununla ilgili herhangi bir tedbir düşünüyor musunuz?
Düşürülemeyen et fiyatları, süt üretimini de vurmaktadır. Çiğ sütte istediği fiyatı alamayan üreticimiz yükselen et fiyatlarından kısa vadeli faydalanmak adına mevcut hayvanlarını kesmeye başlamıştır. Bunun için herhangi bir tedbir düşünüyor musunuz?
Türkiye, 2002 yılına kadar kendi kendine yeten bir ülke konumundayken bugün ise birçok tarım ürünü ithal edilen duruma gelen, hatta buğday, saman ve sık sık da et ithal eden bir konuma gelmiştir. Bunu ne zaman düzelteceksiniz?
TİGEM HAYVANLARINDA TÜBERKÜLOZ VAR MI?
Antalya Milletvekili Mehmet Günal: TİGEM'den alınan hayvanlarda tüberküloz çıktığıyla ilgili bir söylenti var. Böyle bir şey var mı, herhangi bir tespit veya başka bir hayvanla mı karıştırıyorlar? Dışarıdan gelenlerde mi var, TİGEM'den alınanlarda mı?
Jokey Kulübüne devir 31/12'ye kadar galiba şimdilik uzatılmış. Bu konuda bir çalışma var mı?
50 BİN TON FINDIĞI ALACAK MISINIZ?
Ordu Milletvekili Seyit Torun: 50 bin ton fındığın alınması söz konusu mu? Gerçekten üreticilerimiz sizin iki dudağınızın arasından çıkacak o ifadeyi beklemekte.
Ziraat odalarında çalıştırılan bu sözleşmeli ziraat mühendislerinin destekleri devam edecek mi?
Elma olmak üzere Türkiye'de yetiştirilen birçok üründe üretim alanı miktarımız oldukça yeterliyken bu tarım işletmelerinde kalite ve pazarlama anlamında Bakanlığınızın teknik destek sunabilmesi mümkün müdür?
İTHAL ETLER HELAL Mİ?
Bursa Milletvekili Lale Karabıyık: Biyogüvenlik Kurulu 2012'de “zararlı" diyerek ithalatına izin vermediği genetiği değiştirilmiş 3 mısır genine 2015'te “zararsız" diyerek izin verdi. Bu konuda bilgi alabilir miyim?
İnanç hassasiyeti açısından ithal etlerde helal kavramını nasıl denetliyorsunuz?
Kırmızı etteki tavan fiyat uygulaması sizce sürdürülebilir midir?
MUĞLA DESTEK ALACAK MI?
Muğla Milletvekili Nurettin Demir: Muğla'yı destek alacak iller arasına almayı düşünüyor musunuz?
Orta vadeli kalkınma planında tarım politikalarının olmamasını bir eksiklik olarak görüyor musunuz yeni bir Bakan olarak?
TARSİM konusunda daha çok çalışmalar var mı? Çünkü, TARSİM'le ilgili hâlâ üreticinin endişeleri var. Sürede dar bir zamanlama var. Mesela, eylülde bitiyor ama ürün kasıma kadar devam edebiliyor. O tür çalışmalar olacak mı?
Okullarda, hapishanelerde veya askerî birliklerde, kışlalarda meyve, fındık ve narenciye dağıtılacak mı?
ÇİFTÇİDEN BELGE BAŞINA PARA KESİLMESİN?
Sivas Milletvekili Ali Akyıldız: Sayın Bakanım, tarım il müdürlüğünden çiftçilerin aldığı her bir belge için ayrı ayrı döner sermayeye para kesilmesi çiftçilerde ciddi bir sıkıntı yaratmaktadır. Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
PATATESLER ÇÜRÜYECEK Mİ?
Samsun Milletvekili Kemal Zeybek: Şap hastalığına bir önlem alacak mısınız?
Patates ve soğan ekicilerinin durumları her yıl değişmektedir. Bu sene patates üretim rekoltesi çok yüksek ve şu andaki mart, nisan ayında bu patates üretim depolaması ve üretim fazlalığından dolayı çürümeye neden olup döküleceği düşünülmektedir. Buna bir önlem alabilecek misiniz?
SEL VE DON SİGORTASI DEĞİŞECEK Mİ?
İstanbul Milletvekili Garo Paylan: Sel olduktan sonra veya don olduktan sonra “Devlet bunu karşılasın." çağrılarıyla karşılaşıyoruz. Bununla ilgili mekanizmayı ne oranda örgütlediniz veya düşünceniz nedir? Bununla ilgili sigorta müessesesini çiftçiler için de yaygınlaştırmak konusundaki çalışmalarınız nelerdir?
KAÇAK SİGARAYA ÖNLEM ALACAK MISINIZ?
Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu: Kaçak sigaradan 5 milyar liralık bir hazine kaybı var. Bu konuyla ilgili olarak, kaçak sigarayla ilgili olarak nasıl bir politika izlemeyi düşünüyorsunuz?
Açık tütün satılan yerler oluşmaya başladı tütüncü levhasıyla. Bunlar da açık tütün satıyorlar, hiçbir denetime de tabi değiller. TAPDK bunlarla ilgili bir denetim yapmıyor. Galiba burada bir kaçakçılık söz konusu. Bu konuyla ilgili olarak bir önlem var mı?
TARIM ALANLARI İMARA AÇILACAK MI?
İzmir Milletvekili Musa Çam: Artvin Cerattepe'de doğa katlediliyor. Konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Atatürk Orman Çiftliğiyle ilgili çalışmalarınız nelerdir?
Özellikle tarım alanları yok ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara'da merkezden imar planları yapıyor ve tarım alanları imara açılıyor. Bununla ilgili bir önleminiz var mı?
YAĞLI TOHUMA DESTEK VERECEK MİSİNİZ?
Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu: Petrolden sonra en fazla döviz
ödediğimiz yağlı tohumlu bitkilerle ilgili çok ciddi üretim sıkıntılarımız vardır. Destekleme primini artırarak üretimi yönlendirmeye yönelik bir çalışmanız var mı?
Rize Milletvekili Hikmet Ayar: Sayın Bakanım, veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisine bir kadro açılacak mı ?
ELAZIĞ ÜZÜMÜNÜ MEYVE SUYU YAPACAK MISINIZ?
Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı: Dünya kuru kayısı hasadının yüzde 80'ini karşılayan Türkiye'de bu pay içindeki yüzde 20'lik kısım Elâzığ'dan, Baskil ilçesinden karşılanmaktadır. Sayın Bakanım, kayısıyla alakalı alan bazlı destek konusunda bizler de sizlerin yardımlarını bekliyoruz. Böyle bir destek mümkün olacak mıdır?
Elazığ'da üretilen üzümün raf ömrünün uzatılması ve meyve suyu ve diğer alanların da değerlendirilmesiyle alakalı Bakanlığımızın bir çalışma yapması mümkün olacak mıdır?
KÜRESEL ISINMANIN TARIMA ETKİLERİ NELER?
Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu: Küresel ısınmanın
tarımsal uygulamalara etkileriyle ilgili bir araştırma var mıdır? Varsa ne etkileri vardır, yok ise yapılacak mıdır?
JERSEY IRKINA 1.000 TL DESTEK VERECEK MİSİNİZ?
Trabzon Milletvekili Salih Cora: Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Jersey ırkının desteklenerek nitelik ve sayı oranında artırılması, ülkemizin diğer bölgelerindeki sütçü işletmelere pazarlanması ve maliyetleri artırmadan süt kalitelerinin artırılması hususunda bir projeniz, bir düşünceniz var mıdır?
2015 yılından hayvan başına ödenen 550 TL'nin Jersey ırkı ve Jersey melezleri için hayvan başına 800 TL olması, yine sığır petikrili koruma için yani kayıtları bulunan asaletli hayvanlar için ödenen 800 TL desteğin Jersey ırkı ve melezleri için de bin TL olarak beş yıl süreyle desteklenmesi hususunda bir talep vardır. Bu konuda bir projeniz var mıdır?
Son olarak, suni tohumlamadan doğan buzağılara 75 TL destekleme ödemesinin, yine, Jersey buzağıları için de 300 TL'ye çıkarılması buzağı üretimini de destekleyecektir. Bu şekilde bölgemizde her geçen gün geriye giden hayvancılığın da yeniden ayağa kalkması sağlanacaktır.