Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan'dan hastalıklı buğday ithalatı yapıldığına yönelik bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan belge ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, daha önce de açıklandığı üzere Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithalatı yapmadığı belirtirilerek, "Sosyal medyada 'ithalat belgesi' diye paylaşılan belge, 'Bitki Sağlığı Belgesi'dir." denildi.
Bakanlık konuyla ilgili olarak yaptığı kamuoyu duyurusunda şunlar kaydedildi: "Ülkemizde buğday ithalatında yapılan bitki sağlığı kontrolleri 5996 sayılı kanun ile bu kanuna göre hazırlanan Bitki Karantinası Yönetmeliğince yapılmaktadır.
Hint sürmesi olarak bilinen Tilletia İndica ülkemizde bulunmadığından dolayı etmenin konukçusu olan ürünlerde tespit durumunda, o ürünlerin ülkemize girişine izin verilmemektedir. Buğday ithalatında geldiği ülke ve menşeine bakılmaksızın yüzde 100 analiz yapılarak bu etmenden ari ürün olması durumunda ülkeye girişine izin verilmektedir. Bu uygulama sadece Hindistan değil tüm ülkelerden gelen buğday ithalatında da yapılmaktadır.
Buğday ithalatında bu etmenleri için analiz yapılacağı ve bu etmenler ile buşalık ürünlerin Ülkemize girişine izin verilmeyeceği konusunda 2020 ve 2021 yıllarında tüm ülkelerin IPPC temas noktalarına elektronik posta aracılığıyla bilgilendirme yapılmıştır.
Bu durum hem ülkelerin resmi yetkilileri hem de ithalat ve ihracat yapan özel sektör tarafından bilindiğinden dolayı etmen ile bulaşık olan ülkelerden ithalat başvuruları yapılmamaktadır. Herhangi bir ithalat teşebbüsü olması durumunda da sınır kontrollerinde yapılan sıkı kontroller ve analizler ile tespit edilerek girişlerine izin verilmemektedir.
Hindistan menşeli buğday ithalatı için söz konusu firma tarafından ithalat başvurusu yapılmış olup, analiz işlemleri yapılmıştır. Analiz raporu sonucuna göre Tilletia indica etmeni ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir.
Söz konusu yönetmeliğin Madde 13: ‘Ülkeye girişi yapılmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ile diğer maddelerin bitki sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı olduğunun tespiti halinde, yükümlüsü tarafından derhal yurtdışı edilir’ hükmü gereği ilgili Gümrük Müdürlüğüne ve firmasına ithalatın uygun olmadığı yazı ile bildirilmiştir. Tilletia indica ile bulaşık bulunmasından dolayı yurda girişine izin verilmemiştir. Konu hasssasiyetle tüm birimlerimiz tarafından yakından takip edilmektedir.
Bakanlığımız halkımızın sağlığını korumak için gerekli bütün adımları titizlikle atmakta ve sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin vermemektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."