SADETTİN İNAN / Tarımdan Haber olarak ısrarla gündeme getirdiğimiz nişasta bazlı şeker üretiminin denetimsizliğine yönelik Tarım Bakanlığından nihayet bir adım atıldı. Bakanlık yaptığı denetimlerde, bazı nişaşta bazlı firmaların kota dışı üretim yaptığını tespit ederken, bu firmalara rekor bir ceza kestiği ortaya çıktı.

KOTA DIŞI NBŞ ÜRETEN FİRMALARA 595 MİLYON LİRA CEZA!

Tarımdan Haber olarak, Bakanlık yetkililerinden aldığımız bilgiye göre kota dışı üretim yaptıkları tespit edilen nişasta bazlı şeker üreten firmalara tam 595 milyon lira ceza kesildi. Bu firmaların ismini öğrenemedik ancak Bakanlığın konuyla ilgili olarak kamuoyuna bir açıklama yapacağı kaydediliyor. Kesilen tarihi cezanın kotalı üretim yapan firmalara mı yoksa kotasız üretim yapan firmalara mı kesildiği merak ediliyor. 

NİŞAŞTA BAZLI ŞEKERLERİN KOTASI YÜZDE 10'DAN 2,5'A DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ!

Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 10’dan yüzde 2,5’a düşürülmesine rağmen denetim zafiyetinden dolayı firmaların piyasaya ne kadar nişasta bazlı şeker sattığı bilinmiyordu. Sektör yetkilileri, denetim zafiyetinden dolayı piyasada tüketilen nişasta bazlı şeker oranının yüzde 20’nin üstünde olduğuna dikkat çekerken, bu oran halk sağlığı açısından büyük tehdit oluştururken, yaşanan kayıtdışılık şeker pancarı üretimini de tehlikeye atıyor.

ŞEKER KURUMU'NUN KAPATILMASI DENETİMSİZLİĞİN KAPISI ARALADI!

Şeker Kurumu’nun 2018 yılında kapatılarak, şeker sektöründeki denetim yetkisinin tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Şeker Dairesi’ne bağlanmasıyla birlikte, sektörde büyük denetimsizlikler yaşanmaya başlanmıştı.

ŞEKER DAİRESİ ESKİ BİR BELEDİYE BAŞKANI TARAFINDAN YILLARDIR VEKALETLE YÖNETİLİYOR!

Şeker Dairesi Başkanlığına, sektörle hiç alakası olmayan eski bir belediye başkanının atanarak, kurumun yıllardır vekaletle yönetilmesi, şeker gibi stratejik bir sektörün nasıl bir tehlikeye atıldığını gözler önüne seriyor.

CİMER'DEN GELEN BİLGİ DENETİM ZAFİYETİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİ!

Gıda işletmelerinde karekod uygulaması başladı! Tüketiciler nasıl kullanacak? Gıda işletmelerinde karekod uygulaması başladı! Tüketiciler nasıl kullanacak?

Tarımdan Haber olarak, CİMER’den talep ettiğimiz bilgiler de şeker sektöründeki denetim zafiyetini ortaya koymuştu. Tarım Bakanlığı, bilgi talebimize verdiği cevapta nişasta bazlı şeker üreten firmaların İl/İlçe müdürlüğündeki personeller tarafından denetlendiği belirtilmişti.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETEN FİRMALARA 6 YILDIR HİÇ BİR CEZA KESİLMİYORDU!

Nişasta bazlı şeker üreten firmaların, İl/ilçe müdürlüğündeki düz personeller tarafından denetlenmesi zaten başlı başına tam bir skandal olarak değerlendirilirken, 6 yıldır bu firmalara yönelik hiçbir cezanın kesilmemesi de buradaki kayıt dışılığa yönelik kaygıları daha da artırmıştı.

Kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Bakanlığın 6 yıl sonra nişasta bazlı şeker üretiminde kota dışı üretim tespit ederek, bu firmalara yönelik 595 milyon lira ceza kesmesi bugüne kadar yaşanan felaketi de belgelemiş oldu.