Buğdayda hasat dönemin başlamasıyla, biçedöverde dane kaybını engellemek için kontrollerin başladığını bildiren Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yusuf Şahinbaş, yaptığı açıklamada, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak biçerdöver kontrollerinin titizlikle yapılması amacıyla il genelinde 40 teknik elemanla 18 ekip oluşturarak biçerdöverlerin arazide sürekli kontrolünü yapacağız. Çiftçilerden istirhamımız Bu konuda ekiplerimize yardımcı olmalarıdır. Bu yapılan işin aynı zamanda kendi menfaatlerine olduğunu unutmamalıdırlar” ifadelerini kullandı.

Müdür Vekili Şahinbaş, şunları kaydetti:

'ÜRÜNÜNÜZE SAHİP ÇIKINIZ'

“Alın teri ve emek harcayarak yetiştirdiğiniz ürününüze sahip çıkınız ve yaptığınız emeği küçümsemeyiniz. Biçerdöver sahip ve operatörlerinin art niyet olmasa bile hububat hasadı sırasında dane kayıplarına sebebiyet vermelerine göz yummayınız. Biçerdöver ile hasatta ortaya çıkan dane kayıpları hiç şüphesiz ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira zarara neden olmaktadır. Yüzde 1 oranındaki dane kaybı dahi 180 bin ton hububatın tarlada bırakılması demektir. Bu kayıpların asıl nedeni teknik bilgi yetersizliğinden, biçerdöver ayar ve bakımlarını yeterince yapılmaması, aşırı kazanç isteğiyle hızlı ve yüksekten biçim yapılmasıdır. Biçerdöverle hasatta meydana gelecek ürün kayıplarının önlenmesinde en büyük görev ürün sahiplerine yani sizlere düşmektedir. Çünkü işin başında siz varsınız ve hasadın başından sonuna kadar takip edebilme imkânına sahipsiniz.

OPERATÖRÜ İKAZ EDİNİZ

Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinlerinizi hasat ettirmeyiniz. Hasada başlama ve bitiş saatlerini günün hava şartları ile mahsulün nem oranını dikkat alarak belirleyiniz. Biçerdöver operatör belgesi olmayan ehliyetsiz kişilere hasat yaptırmayınız. Hasat esnasında biçerdöver sürücüsünün yanında değil, daima biçerdöverin arkasında olup, dane kaybını kontrol ediniz.
Eğer biçerdöverin dane kaybına neden olduğunu tesbit ederseniz operatörü ikaz ediniz. Bu konuda gerekirse Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinden yardım isteyiniz. Gereğinden fazla hız yaptırmadan ürünü dipten biçtiriniz ki, hem dane hem de sap kayıplarını önleyiniz. Arpa hasadını tamamlamış biçerdöverlerin, gerekli temizliği yapılmadan buğday hasadına başlamasına müsaade etmeyiniz. Fazla dane kaybına neden olan sürücüleri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine bildiriniz.”


Kaynak: Çorum Tarım İl Müdürlüğü