ANKA'nın haberine göre, Türkiye’nin farklı illerinden Kayseri’ye giden çiftçiler Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaparak taleplerini dile getirdiler. Çiftçilerin sokağa çıkıp "açız" diye bağırmak zorunda kaldığını belirten çiftçiler, "Topraktan kopmak istemiyoruz" dediler.
Meclis’ten geçen yapılandırma yasasına çiftçi borçları dahil edilmeyince tarlaları, traktörleri, hayvanları haczedilen çiftçiler, geçen hafta Başkent’te, TBMM’nin önünde sıkıntılarını anlatmak istemiş, ancak polis eskortları eşliğinde Ankara’dan çıkarılmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, haciz ve takip işlemlerini 31 Mart 2021 tarihine kadar durdurmasına karşın çiftçiler bu süre içinde borçlarının faiz nedeniyle daha da artacağını belirterek eylemlerini sürdürüyor.
Kayseri, Sivas, Nevşehir, Yozgat, Niğde, Amasya, Malatya gibi farklı illerden gelen çiftçiler Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda kürsü kurarak başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililere seslendi. Çiftçilere CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da destek verdi.
Eylem sırasında meydanda, “Çiftçinin karnını yarmışlar kırk tane gelecek yıl çıkmış. Elleri nasır tutan çiftçilerimizi küstürmeyin sayın Cumhurbaşkanımız” yazılı pankartlar açıldı. Eylem sırasında çiftçi Halim Ahmet Kurnaz sıkıntılarını kürsüden mani okuyarak da dile getirdi.
Eylemde kürsüye çıkan Kayseri Bünyanlı patates üreticisi çiftçi Mehmet Işık tefecilere borcu olduğunu belirterek şunları söyledi:
Tüccarı musallat ettiler: Çiftçinin borcunun ödenmesinin şartları, yapılandırmadan, borçların ertelenmesinden geçmez. Devlet, benim veya sizlerin borçlarını yapılandırsa, ne yapabiliriz? Seneye ödeme imkânımız yok. Şimdiye kadar bu devlet bizim ürettiğimiz mahsulü soyuyor. Ucuza aldığından biz bu duruma düştük. Benim elimde şu an 1500 ton patates var. Tüccarı çiftçinin başına musallat edersen, bugün patatesin kilosunu bin liraya ben üretiyorum 600 liraya alıcı yok. Ben de çöktüm.
Evime ekmek bulamıyorum: 1.5 milyon benim de borcum var, kime var? Tefeciye borcum var. Biz çiftçiler hep tefecilere bulaştık arkadaşlar. Sadece bizim kooperatife olan borcumuz ertelenmeyle bu çiftçinin bütün borçlarını silse dahi ayakta duramaz. Buna çözüm fiyat istikrarı olacak. Benim ürettiğim malı tarlada değerinden alacak… Ben 10 kuruşa razıyım yeter ya… Dört tane çocuğumla çalışıyorum. İşçi bile çalıştırmıyorum evime ekmek bulamıyorum. Aynı zamanda AK Partinin ilçe belediye meclis üyeliğini yaptım.”
“Çiftçiler sokağa dökülüp ‘açım’ diye bağırıyor”
Amasya’dan gelen çiftçi Ömer Sarı da eylemdeki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi:
“İstediğimiz şey Cumhurbaşkanı’mızın iki dudağının arasında. Bize, ‘Çiftçiler size de bir yapılandırma yaptık’ dese biz de güzelce gideriz işimizin başına… Herkes domatesini diker, buğdayını eker, ineğine bakar, malına bakar, doğru mu? 50 yaşındayım bu zamana kadar çiftçilerin sokağa dökülüp de ‘açım’ diye bağırdığını duymadım. Biz sokaklar da bu eylemleri yapmaya utanıyoruz ya… Bu torba yasadan çiftçiler de neden çıkarıldı şaşırdık yani…”
“Dördüncü maaşını almak için bu koltuktalar”
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise yasa gereği tarım ekipmanlarının haczedilemeyeceğine dikkat çekti. Arık, “Ama Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin traktörlerini haczediyor. Tarım Kredi’nin başında eski bir AK Parti Milletvekili bulunmaktadır. Bunlar çiftçilerin sorunlarını çözmek için bu koltukta değiller 3’üncü hatta 4’üncü maaşlarını almak için bu koltuklardalar” dedi.
CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer de ülkeyi yönetenlerin pandemi kurallarını dahi hiçe sayarak sazlı sözlü eğlence yaptıklarını savunarak, “Türkiye’nin gerçekleri ile sarayın gerçekleri bir değil. Patates ve soğan üreticileri ürünlerini satamadıkları için yollara döküyor” dedi.
Eylem için Kayseri Pınarbaşı ilçesinden gelen çiftçi İsmail Cingöz sıkıntılarını şöyle dile getirdi:
Faizler altında eziliyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Başka da işimiz yok. Ama borç altındayız. Faizlerin makul oranda silinip, taksitlendirilmesini istiyoruz. Biz bu ülkeye çiftçilik yaparak memur yetiştirdik. Biz topraktan kopmak istemiyoruz. Bizim borçlarımızı taksitlendirsinler. Biz sonuç alana kadar bu eylemlerimiz devam edecek… “
Sivaslı çiftçi Başar Yıldırım: Türkiye’nin dört bir yanından organize olduk. Önce Ankara’ya gittik. Şimdi de hep beraber Kayseri’de toplandık. Biz devletten kredi ve bankalara olan borçlarımızın faizlerinin silinerek 5 taksite bölünmesini istiyoruz.
Merzifon’dan gelen çiftçi Sadık Turan: Yurtdışından ithal edilecek olan arpa, buğday olmak üzere ürünlerin gümrük vergileri nisan ayına kadar uzatıldı. Bu demektir ki ‘Türk çiftçisinin topraktan elini çeksin’ demektir. Biz topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz.