Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, kamuoyu, Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan öngörüsüz hisse satışından dolayı çiftçi kuruluşunda yaşanan büyük zararı konuşuyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde 50 yıldır hiçbir genel müdürün dokunmadığı hatta 2000’li yıllarda içine düştüğü mali krizden dolayı Dünya Bankası raporlarında kapatılması teklif edildiği dönemde bile satılmayan Hektaş hisselerinin Hüseyin Aydın tarafından Oyak’a 3 Ağustos’ta sessiz sedasız blok olarak satıldığı ortaya çıkmıştı. Hektaş hisselerin blok satışı geçtiğimiz ay yapılan olağanüstü genel kurul tutanaklarında ortaya çıkarken, Tarım Kredi ortakları ve kamuoyu söz konusu hisse satışını Milli Gazete’den öğrendi.

Tarım Kredi’ye ait yüzde 3.8 oranındaki (32 milyon 700 bin adet) Hektaş hisseleri, blok halinde 3 Ağustos’ta OYAK’ın iştiraki Oyak Gıda ve Tarım Holding A.Ş’ye Borsa İstanbul kapanış fiyatından yüzde 5 iskontolu 33.74 liradan satılırken, blok hisse satışından sonra Hektaş hisselerinin 80 günde yüzde 200’e yakın prim yapması, blok hisse satışının hiçbir piyasa araştırması yapılmadan öngörüsüz bir şekilde satıldığını gözler önüne serdi.

SERMAYE ARTIRIMI YAPILACAĞI BİLİNDİĞİ HALDE HİSSELER NEDEN SATILDI?

Hektaş’ın bedelli ve bedelsiz olmak üzere yüzde 200 oranında sermaye artırımı yapılacağı bilindiği halde 32 milyon 700 bin adet hissenin sermaye artırımı öncesi satılması manidar bulunurken, Hüseyin Aydın’ın blok hisse satışı ile ilgili olarak Tarım Kredi ortaklarına ve kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaması da yaşanan vahameti ortaya koyuyor.  

GENEL MÜDÜR VE YÖNETİM KURULU YARGILANMAMAK İÇİN BLOK HİSSE SATIŞINI GENEL KURULA TASVİP ETTİRDİLER!

İdarenin yetkisinde olmasına rağmen Hektaş hisse satışının 24 Eylül’de yapılan olağanüstü genel kurul gündemine getirilerek, delegelere şeffaf bir şekilde bilgi verilmeden tasvip ettirilmesi de yaşanan skandalın boyutunu gözler önüne seriyor. Yönetim Kurulu ve Genel Müdür, Hektaş hisse senetlerinin blok olarak satılmasıyla ilgili olarak delegelere hiçbir şekilde bilgi vermeden sessiz sedasız bu kararı tasvip ettirerek, işlenen suça olağanüstü genel kurula katılan bütün delegeleri ortak etmeleri buradaki niyeti ortaya koyarken, öngörüsüz hisse satışından dolayı Tarım Kredi’nin uğradığı zarardan dolayı yargılanmaktan da kendilerini kurtarmış oldular.

TARIM BAKANLIĞINDA ÖNGÖRÜSÜZ HİSSE SATIŞIYLA İLGİLİ DERİN SESSİZLİK!

Hüseyin Aydın’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinin 80 günde 1.7 milyar lira zarar etmesine neden olan blok hisse satışı ile ilgili olarak Tarım Kredi ortaklarına ve kamuoyuna hiç  bir açıklama yapmaması ise tepkilere neden olurken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ise öngörüsüz hisse satışı ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve ülke tarımına verilen büyük zararla ilgili olarak hiçbir işlem başlatmaması ise dikkat çekiyor.

TARIM KREDİ ORTAKLARI VE KAMUOYU TARIM BAKANLIĞINDAN ŞU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR!

-Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2000’li yıllarda içine düştüğü ekonomik krizden dolayı kapatılması düşünülen dönemde bile satılmayan Hektaş hisseleri bugün hangi ihtiyaçtan dolayı satıldı?

-Hektaş’ın sermaye artırımı yapacağı ve hisse senetlerinin yükseleceği tahmin edildiği bir dönemde yüzde 3.8’lik hissenin blok satışı hangi öngörüye göre yapıldı?

-Bir piyasa araştırması yaptırıldı mı?

-Piyasa araştırması yaptırıldı ise hangi firma/kuruma yaptırıldı?

-Piyasa araştırması yaptırılmadan bu hisseler satıldı ise Tarım Kredi ve ülke tarımına verilen 1.7 milyar liralık zarardan dolayı yetkililer hakkında nasıl bir işlem yapılacak? 

ÖNGÖRÜSÜZ HİSSE SATIŞI İLE KAYBEDİLEN 1.7 MİLYAR LİRA İLE ÇİFTÇİYE NE YAPILABİLİRDİ? 

Finansçı Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın öngörüsüz hisse satışından dolayı Tarım Kredi’den OYAK’a transfer edilen 1.7 milyar lira ile gübre fiyatlarının fahiş bir şekilde arttığı bir dönemde taban gübresi olarak çiftçiye tam 148 bin ton 20.20 gübresi kullandırılabilirdi. Buğday üretiminde taban gübresi olarak çiftçinin dekara ortalama 25, 30 kg 20.20 gübresi kullandığı düşünülürse, bu da 6 milyon dekar buğday ekili arazisinin bedavadan gübrelenmesi anlamına geliyor. Ücretsiz gübrelemeden dolayı çiftçinin kazancı artacak, girdi maliyetlerinin düşmesinden dolayı da daha ucuza buğday üretilebilecekti. Ucuz buğday da yüksek enflasyon rakamlarını düşürecekti. Bu noktadan bakıldığında öngörüsüz hisse satışının sadece Tarım Kredi ortaklarına değil ülke tarımına büyük bir darbe vurduğunu rakamlarla ortaya koyuyor.

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?