Tarım ve hayvancılığın çöküşü bütçe raporuna yansıdı. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin tespitlerine yer verilen raporda: “Üretici kazanamıyor, tüketici ucuz yiyemiyor. Et fiyatları dünyada düştü, Türkiye'de yüzde 30 zamla rekor kırdı. Çiftçi sütü 90 kuruşa satıyor, markette 4 liradan vatandaş alıyor” denildi.
İktidar ve muhalefet milletvekillerinin tespitlerinin yer aldığı raporda, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de zam üstüne zam geldiği vurgulandı. Verimli tarım arazilerinin betonlaştığı, çiftçinin toprağı ekmekten vazgeçtiği belirtildi. Raporda "Tarım ülkesi olarak anılan Türkiye'de üretici kazanamıyor, tüketici ucuz gıda yiyemiyor” denildi.
ET DÜNYADA YÜZDE 16 UCUZLADI BİZDE YÜZDE 30 ZAMLANDI
Bütçe raporunda, hükümetin getirdiği tavan fiyatla dengelenmeye çalışılan et fiyatlarıyla ilgili çarpıcı tespitler yapıldı. Et fiyatlarının dünyada son bir yılda yüzde 16,2 oranında ucuzladığına işaret edilerek, “Türkiye'de son bir yılda dana etinin fiyatları yüzde 30 ve koyun etinin fiyatları yüzde 15 civarında arttı. Halkın önemli bir kesimi et tüketimi konusunda sıkıntı yaşıyor” ifadesini kullandı.
VERİMLİ ARAZİLERE KONUT
Harran, Bursa, Gediz ovalarının konut yapımına açıldığı vurgulanarak, “2003 yılında ülkemizde 29 milyon 27 bin 240 hektar ekili alan bulunmakta iken günümüzde bu rakam 23 milyon 943 bin 053 hektara geriledi” uyarısı yapıldı. Mera alanlarının hacminin son elli yılda yaklaşık yüzde 50'sinin yok olduğu aktarılarak, meraların 14 milyar hektara gerilediği hayvancılığın artık hazır yem üzerinden yürütüldüğü bunun da et fiyatlarına yansıdığı belirtildi.
SÜT, ÇİFTÇİDE 90 KURUŞ MARKETTE 4 TL
Süt fiyatlarında da çiftçi ve vatandaşı mağdur eden fiyat krizi yaşandığı rapora girdi. Sütün köylüden 90 kuruş ile 1 TL'ye alındığı kaydedilerek, markette 2,5 TL'nin altında günlük süt bulmanın imkansız olduğuna işaret edildi. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerdeki birçok markette markalı günlük sütün litresi 4 liradan satılıyor.
GEÇEN YIL 5 TL İDİ BU YIL DEPODA ÇÜRÜYOR
Yanlış politikalar nedeniyle geçen yıl 5 TL'ye satılan patatesin bu yıl 1 TL'ye gerilediğine işaret edilerek, “Niğde'de tonlarca patates depolarda çürümeyi bekliyor” denildi.
TARIMDAN 57 MİLYAR DOLAR KAZANIYORUZ
Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları Güney Kore ve Hollanda karşılaştırmasıyla hükümetin dikkatine sunuldu: “Tarım sektörümüzde üretim düzeyi mevcut potansiyelin oldukça altında kaldı. Karşılaştırmalı olarak bakıldığında Türkiye'nin yüz ölçümü 783 bin 562 kilometrekare iken, zirai geliri 57 milyar dolar, Güney Kore'nin yüz ölçümü 100 bin kilometrekare iken, zirai geliri 75 milyar dolar, Hollanda yüz ölçümü 41 bin 528 kilometrekare iken, zirai geliri 95 milyar dolar.”
ÖZGÜR DÜŞÜNCE-HASAN BOZKURT