Hazine arazisi kiracılarının, toplulaştırma uygulaması sonucu, kiralık olarak kullandıkları hazine arazilerine tapu kaydı çıkarıldığını belirten Gürer, “Kiracılar ve kullanıcılar bu nedenle, tarım arazilerinin rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden satışına imkan sağlanan uygulamadan faydalanamadıkları gibi yıllardır ekip diktikleri arazileri de yeni hak sahiplerine verilmesi üzerine çiftçilik  yapamaz duruma geldiler” dedi. 

ESKİLLİ ÇİFTÇİLER MAĞDUR 

Türkiye’nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Aksaray’ın Eskil ilçesinde de Hazine arazilerinin toplulaştırma uygulamasındaki bazı aksaklıkla ortaya çıkan mağduriyetin yaşandığını ifade eden Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, bu konuda mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorununa çözüm bulması gerektiğini vurguladı. 

25 YILDIR KİRALIK OLARAK KULLANDIKLARI ARAZİLERİ EKEMEYECEKLER 

Gürer, Eskil’de 1994 yılında hazineye ait tarımsal arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmak üzere çiftçilere kiralandığını hatırlatan Gürer, çiftçilerin kiraladıkları hazine arazilerine 2009 yılına kadar kira bedeli ödediklerini ancak bu tarihten sonra, kiracılardan kira bedeli istenmediğini ve kiracıların 2009 yılından sonra da arazileri ekip dikmeye devam ettiklerini söyledi. 

TEK GEÇİM KAYNAKLARI HAZİNE ARAZİLERİYDİ

Bölgede 2018 yılında toplulaştırma uygulamasının başlatıldığını kaydeden Gürer, “Toplulaştırma uygulamasıyla birlikte hazine arazilerini kullanan çiftçilerin yıllardır ekip diktikleri tarlalarının tapuları çıkarıldı. Tapular hak sahiplerine verilince, kiracılar ortada kaldı. Tek geçim kaynakları olan tarlalar, toplulaştırma uygulamasında yeni hak sahiplerine verilince, yüzlerce kiracı çiftçi mağduriyet yaşadı” diye konuştu. 

HAZİNE ARAZİLERİNİN YARI FİYATINA SATIŞINA İLİŞKİN UGYULAMADAN DA FAYDALANAMADILAR 

Eskil ilçesinden başta çiftçiler olmak üzere, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın, bu mağduriyetin giderilmesi için ilgili kurumlara toplu dilekçelerle başvurduğunu ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Bu bölgemizde mağduriyet yaşayan çiftçilerimiz, bize de sorunlarını ulaştırdı. Çiftçilerimizin bize aktardığına göre, 2019 yılında çıkarılmış olan 4706 Sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin 12’inci fıkrası kapsamında toplulaştırma sonrasında da hazine arazisi olan yerlerin yüzde 50 indirimi ile hak sahiplerine satılması için başvuruları kabul etmektedir. Ancak çiftçiler, ekip biçtiğimiz yerler tapulu alan olarak geçtiği için bu haktan yararlanamadıklarını ifade ediyorlar” şeklinde konuştu.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ 

CHP Milletvekili Gürer, mağdur olan vatandaşların ikamet ettikleri yerlerdeki hazine arazilerinin ihaleye çıkarılarak, hazineye ait tarımsal arazilerin rayiç bedelinin yüzde 50’si üzerinden satışına imkan sağlayan uygulamadan faydalandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.