Soru önergesinde CHP Milletvekili Çetin Osman Budak, Bakan Faruk Çelik'e, Mayıs ayının son günlerine gelinmesine rağmen 2017 tarım desteklemelerine ilişkin kararın açıklanmamasının nedenini sordu.

Tarım desteklemelerine ilişkin kararların genellikle Nisan ayı başında açıklandığını, 12,8 milyar TL'lik 2017 yılı desteklerine ilişkin kararın, Mayıs ayının son günlerine gelinmesine rağmen halen ilan edilmediğine dikkat çeken CHP'li Budak, Tarım Kanunu'nda tarım destekleri için 'Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz' hükmü bulunmasına karşın, üreticiye yaklaşık yarısının verildiğini söyledi.

Budak, “Üreticiler 2009 yılından bu yana yaklaşık 60 milyar TL alacaklıdır. Aynı dönemde tarım kesiminin kredi borcu 7,5 milyar TL'den 77 Milyar TL'ye çıkmıştır. Üretici alamadığı destekler nedeniyle faizle borçlanmak zorunda kalmakta, üretim kesintisi ortaya çıkmaktadır" ifadesini kullandı.

Üreticiye Kaynak Yok Mu?

Mayıs ayının son günlerine gelinmesine rağmen 2017 tarım desteklemelerine ilişkin kararın açıklanmamasının nedeni konusunda bilgi isteyen Budak, “Fide ve yeni destekler için ilave edilmek istenen 1 Milyar TL'lik ek destek nedeniyle gecikme yaşandığı doğru mudur? Yalnızca 4 ayda yaklaşık 800 milyon TL'lik kaynak örtülü ödeneğe giderken, binlerce üretici için kanuna rağmen, ek 1 milyar TL kaynak bulunamamakta mıdır?" diye sordu.

Budak, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

“Pirinç, ayçiçeği, kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek gibi ithalat miktarı yüksek ürünlerdeki üretimi arttırmak için bugüne kadar neden önlem alınmamıştır? Söz konusu ürünlerdeki üretimi arttırmak için Bakanlığınız özel bir destek programı uygulayacak mıdır? Havza bazlı destekleme modeli çözüm getirecek midir? 2009-2016 döneminde ve yıllara göre verilen tarım destekleri ne kadardır? Tarım Kanunu'ndaki hükme rağmen, aynı dönemde desteklerin yaklaşık 60 milyar TL eksik ödenmesinin gerekçesi nedir? Tarım için, üreticiler için kaynak yok mudur? AKP Hükümetlerinin 15 yıllık uygulamaları sonucunda hayvancılık ve tarımsal üretimde ortaya çıkan daralma, gıda enflasyonu ve üreticilerin borçlarının 10 kat düzeyinde artması karşısında, tarım politikaları gözden geçirilecek midir? Tarımsal üretim ve istihdam artışı nasıl sağlanacaktır?"

TARIMDAN HABER