Bir televizyon kanalına açıklamalar yapan Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çevik, “Tarla hastalıkları ile alakalı çiftçilerimiz, Ziraat Mühendisleri odamız olsun, ziraat odamız olsun, tarım il müdürlüklerimiz olsun araziyi çok sık takip etmeleri gerekir. Takip ile gerektiği zaman gerektiği yerde ilaçlamayı yapmaları gerekmektedir, bu önemlidir" dedi.
Kaliteli buğday için tarla hastalıkları ile mücadele ile birlikte gübrelemenin de önemli olduğunu belirten Çevik, “Verilen emek sonucu çıkan ürünün daha yüksek seviyede katma değer üretebilmesi için kaliteli ürün olması lazım. Bir yıllık emeğin yerde kalmaması için çok dikkatli davranılmalıdır. Nisan ve uygunsa Mayıs aylarında azotlu gübre kullanılmalıdır. Yüksek kaliteli ürün her zaman pazar bulabilecektir. Bu açıdan üreticilerimizi uyarmak istiyorum. Nisan ve mayıs aylarında bu gübrelerini atmalarını temenni ediyorum" dedi.
KONYA'DA REKOLTE BEKLENTİSİ YÜKSEK
Başkan Çevik Konya'da bu yıl hububat üretiminin yaklaşık 3 milyon ton olması beklediklerini söyledi. Bu sene yüzde 40 civarında fazla yağış düştüğünü belirten Çevik, “Metrekareye 425 mililitre yağış düşmüştür.720 bin hektar alan civarında ekim alanı var. Güz yağışları ile bu alan 780 bin hektar alana çıkmıştır. Bu alan artışı buğdayın yanı sıra arpada da olmuştur. Güz yağışlarından dolayı hububattaki rekolte beklentimiz 2 milyon 600 bin üzeridir" dedi.