Yaklaşık 6 bin baş Akkaraman ve 6 bin baş Malya ırkı koyun varlığı bulunan Malya işletmesinde ilk olarak Merkez Ağılları, Deneme, Acıgöl ve Eski Sığırcılık tesisleri olmak üzere 4 ayrı mevkide yürütülen koyunculuk faaliyetlerini yerinde gören Taşan, kadronun genişletilmesi ve damızlık talepleri hakkında İşletme Müdüründen bilgi aldı.
TOHUM HAZIRLAMA TESİSİNİ GEZDİ
Daha sonra önemli bir hububat ve yem bitkisi tohumluğu yetiştiricisi olan İşletmedeki bitkisel üretim parsellerini gezen Taşan, 56.025 dekar buğday, 12.721 dekar arpa, 8.335 dekar fiğ, 10.988 dekar korunga ve 1.984 dekar yonca ekilişlerinde yaptığı incelemelerin ardından, İşletmenin tohum hazırlama tesisini de yerinde görerek yetkililerden sertifikalı tohumluk hazırlama ve dağıtımlarıyla ilgili detaylı bilgi aldı.
PERSONELLE BİR ARAYA GELDİ
İşletmenin üretim faaliyetleriyle ilgili incelemelerinin ardından İşletme personeli ile bir araya gelen Taşan, işletmede yürütülen üretim faaliyetlerinin TİGEM'in iki asli görevi olan sertifikalı tohumluk ve damızlık olduğunu söyledi. Bu anlamda ihtisaslaşmanın önemine vurgu yapan Taşan, şunları kaydetti:
BİR ZİNCİRİN HALKASIYIZ
“Bizim TİGEM olarak 2 asli görevimiz var. Bunlar sertifikalı tohumluk ve damızlık hayvan üretimi. Bu görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirirken, karlılığı da göz önünde bulundurmaya gayret edeceğiz. Yaptığımız iş dünyanın en zor işlerinden biri. Hem verimliliği artırmak, hem maliyetleri düşürmek, hem de üstün kalitede hammaddeyi çiftçilerimize temin etmek kolay değildir. Fakat imkansız da değildir. Kişisel gayretler önemli olduğu kadar, ekip çalışması da hayati önem taşır. Hepimiz bir zincirin halkalarıyız. Uyumlu çalışma, ahenkli bir iş ortamı, yeni arkadaşlarımıza yapacağımız yol göstericilik, usta-çırak ilişkisini devam ettirmedeki başarımız, bu sorumluluklarımızı yerine getirebilmemize katkı sağlayacaktır.
İşletmelerimizde çok iş yapılıyor, çok özverili çalışılıyor. Sizler burada yaptığınız işi çevrenize anlatabilmelisiniz. Bulunduğunuz bölgelerdeki diğer kurum ve kuruluşlarla iyi ilişkiler içinde olmalı, bölge insanına, çocuklara, burada yapılan işi anlatmalı, öğretici olmalı, gerektiğinde de öğrenmeye hazır olmalısınız.
İşletme olarak her biriniz, ülke tarımının küçük prototiplerisiniz. Sizin üretiminizde yaşadığınız artış, ülke tarımının geneline yansıyacaktır. Sizin başarınız, ülkemizin başarısı olacaktır. İnanın ülkemiz bu gayrete, bu özveriye değer. Hep birlikte, ahenkle, güvenle, iyi niyetle ve gayretle daha iyi işler başaracağımıza inanıyorum.”
Konuşmasının ardından işletme yetkililerinin ve çalışanlarının talep ve önerilerini dinleyen Taşan, daha sonra işletmeden ayrıldı.
ÇİÇEKDAĞI'NDA MEYVE TESİSLERİNİ GEZDİ
Taşan, Malya Tarım İşletmesinin ardından aynı gün Kırşehir ilindeki Çiçekdağı Tarım İşletmesini de ziyaret etti.
İlci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nedim İlci'nin ev sahipliğinde İşletmenin koyunculuk ve sığırcılık tesislerini gezen, arpa ekilişlerini ve meyve tesislerini yerinde inceleyerek bilgi alan Taşan, daha sonra İşletmenin süt entegre tesisini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bugün bölgenin önemli damızlık ve tohumluk üretim işletmelerinden biri olan Çiçekdağı Tarım İşletmesi, toplam 16.375 dekarlık arazi varlığı ile YPK Kararı kapsamında 2004 yılında İlci İnşaat A.Ş.'ye uzun süreli kiralanmıştı.