WYANDOTTE / Amerika’da melezlemelerle elde edilmiş olan, değişik renklere sahip bir ırktır. Bu ırka ait 9 varyete bulunmaktadır. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3,9 tavuklarda ise 2,9 kg’dır. Bu ırklar dar sırtlı cılız hayvanların bulunması özelliğindedir ve düşük kuluçka randımanı istenmez.
RHODE ISLAND RED / Amerika’nın Rhode Island eyaletinde koyu-kırmızı renkli horozları ile tanınmış bir ırktır. Orta ağırlıkta çok iyi yumurtlama kapasitesine sahip bir ırktır. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3,9 tavuklarda 2,9 kg’dır. Elverişsiz barınak ve zayıf bakım şartlarına diğer ırklara göre daha iyi uyum sağlayabilirler. Sergi hayvanı olarak da kullanılabilirler.
NEW HAMPSHİRE / ABD’nin NEW HAMPSHİRE eyaletinde geliştirilmiştir. Erken gelişme, iri kahverengi yumurta verme, erken tüylenme, sağlamlık ve yüksek yaşama gücü gibi özelliklerde yapılan sürekli seleksiyonlar sonucunda elde edilmiş yumurta-et verim yönlü bir ırktır.
BRAHMA / BRAHMA’ lar MALAY ve COCHİN ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiş olan bir Asya ırkıdır. Ortalama canlı ağırlıkları, açık renkli varyetelerde horozlarda 5,4 tavuklarda 4,3 kg’dır. Diğer iki varyete biraz daha hafiftir. Deri renkleri sarı, yumurta kabuğu kahverengidir.
COCHİN / Vücutta iri top top kabarık tüyleri ile bir sergi hayvanı olarak önem taşır ve diğer ırklardan ayrılır. Sık gurk olma özelliği gösterirler. Ortalama ağırlıkları horozlarda 4,5-5,5 tavuklarda 3,5-4,2 kg’dır. Sarı derili, bacakları tüylü ve yumurta kabukları kahverengidir. Yumurta verimleri 50 adetten az olup et verimleri öncelik kazanmaktadır.
LANGSHAN / Çin’de elde edilmiş, yumurta-et kombine verimli Asya ırkıdır (paçalıdırlar). Beyaz ve siyah olmak üzere iki varyetesi vardır. Ortalama canlı ağırlıkları, horozlarda 4-4.7 tavuklarda 3.2-3.7 kg’dır. Deri rengi beyaz, yumurta kabukları koyu kahverengidir.
DORKİNG / Bir İngiliz et-yumurta ırkıdır. Beş parmaklı oluşları ile diğer bazı tavuk ırklarından ayrılmaktadırlar. Deri ve yumurta kabuk renkleri beyazdır.
ORPİNGTON / İngiltere’de çeşitli ırklar arasındaki melezlemeler sonucunda elde edilmiş bir et ırkıdır. Vücudu kapsayan geniş ve düzgün görünümdeki tüyler bu ırkın tipik özelliğidir. Beyaz derilidirler, yumurta kabuk renkleri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişir. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 4.2-5.0 tavuklarda 3.5-.-4.0 kg’dır.
SUSEX / İyi bir et ve yumurta üreticisi olarak önemlerini korumuşladır. Ağır yumurta veren bu hayvanların yumurta verimleri 150-160 adettir. Canlı ağırlıkları horozlarda 3.7-4.5 tavuklarda 3.0-3.5 kg’dır.
DENİZLİ (Yerli Irk) Denizli ve Muğla illeri çevresinde yetiştirilen yerli bir yumurtacı-et ırkı olup horozları uzun ötmesi ile tanınmaktadırlar. Cinsel olgunluğa geç erişirler. Nemli yerlere götürülen Denizli horozlarının damızlık değerlerinin azaldığı ve ötüşlerinin kısaldığı bilinmektedir. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3.5-4.0 tavuklarda 2.7-3.2 kg’dır. Yıllık yumurta verimleri 80-100 kadardır. Denizli ırkının çeşitli tüy rengine sahip olan “demir kırı, pamuk kırı, pekmez kefi, şarabi ve siyah” olmak üzere 5 varyetesi vardır. Bütün varyetelerinde müşterek olan özellikler balta ibik, beyaz kulakçık, siyah gagalı, koyu gri bacak renginde olmalarıdır. Ayrıca Denizli ırkının en belirgin özelliği gözlerin etrafında siyah renkli bir halkanın bulunmasıdır ki buna SÜRMELİ denilmektedir. Derisi, kulakçıkları ve yumurta kabuk renkleri beyazdır.
GERZE (HACI KADIN) (Yerli Irk) Karadeniz bölgesinde Sinop ili çevresinde, özellikle Gerze ilçesinde yetiştirilen yerli bir yumurta-et ırkıdır. Parlak siyah tüylü, uzunca beyaz kulakçık ve çatal ibiklidirler. Ortalama canlı ağılıkları horozlarda 3.5-4.0 tavuklarda 2.7-3.2 kg’dır.