SADETTİN İNAN / Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)’nin Konya Şeker’e Soma Termik Santralinde biriken kömür borcunun 10 gün içinde ödenmesi için ihtarname gönderdiği ortaya çıktı. Soma Termik Santralinin TKİ’ye 7 milyar kömür borcu bulunurken, bu borcun 10 gün için faiziyle birlikte ödenmesi istendi. Borcun ödenmemesi durumunda kömür temini durdurulacak.

KÖMÜR BORCU FAİZİYLE BİRLİKTE 10 MİLYAR LİRAYI BULUYOR!

Konya Şeker’in bünyesinde bulunan Soma Termik Santrali’nin TKİ’den tedarik ettiği kömürün parasını ödemediği ve bundan dolayı 7 milyar lira kömür borcunun biriktiği ortaya çıktı. TKİ, faiziyle birlikte 10 milyar lirayı bulan kömür borcunun ödenmesi için Konya Şeker’e ihtarname çekti. İhtarnamede kömür borcunun ödenmemesi durumunda, kömür temininin durdurulacağı kaydedildi. Kömür temininin durdurulması demek, Soma Termik Santralinde elektrik üretiminin tamamen durması anlamına geliyor.

SOMA TERMİK SANTRALİNDE SON 3,5 YILDA 4 GENEL MÜDÜR DEĞİŞTİ!

Soma Termik Santralinde son 3,5 yılda 4 genel müdür değiştirilirken, kömür borcunun bile ödenmeyecek bir duruma gelmesi termik santralinde yaşanan liyakatsizliği gözler önüne serdi. Alınan bilgilere göre Soma Termik Santralinde bir ünite yanarken, 2 tribünün de bakımsızlıktan devre dışı kaldığı kaydediliyor. Elektrik fiyatlarının yükseldiği bir dönemde termik santralin tam kapasite çalışamaması, işletmenin büyük bir ekonomik krizin içine sürüklenmesine neden olduğu belirtiliyor.

KÖMÜR TEMİNİNİN DURMASI TERMİK SANTRALİNİN KAPISINA KİLİT VURULMASI ANLAMINA GELİYOR

Soma Termik Santrali, TKİ’den kömür temini şartıyla özelleştirilirken, TKİ’nin kömür teminini durdurması, termik santralinde üretimin tamamen durması anlamına geliyor. Üretimin durması Konya Şeker için büyük bir yıkım anlamına gelirken, kömür borcuyla ilgili bugüne kadar hiçbir ödemenin yapılmaması da farklı soruları gündeme getiriyor.

Tarım Kredi Marketlerde yolsuzluk tartışması! Orhan Kozan'ın neden görevinden ayrıldığı ortaya çıktı! Tarım Kredi Marketlerde yolsuzluk tartışması! Orhan Kozan'ın neden görevinden ayrıldığı ortaya çıktı!

KÖMÜR BORCU 7 MİLYAR LİRA OLANA KADAR NEDEN HİÇ BİR İŞLEM YAPILMADI ?

Konya Şeker’in Soma Termik Santrali’ndeki kömür borcu faizler hariç 7 milyar liraya çıkarken, TKİ’nin bu yüksek borca rağmen bugüne kadar hiçbir işlem yapmaması, akıllara termik santral Konya Şeker’in elinde alınacak mı sorusunu getirirken, Konya Şeker tarafının da birçok görüşme yapılmasına rağmen kömür borcuyla ilgili hiçbir ödeme yapmaması, ‘gözden mi çıkarıldı’ sorusunu gündeme getiriyor.