Toprak Mahsulleri Ofisi, teknik personelinin sahadan birebir gözlem, meterolojik veri ve teknik bilgilerle hazırladığı "Fenolojik Değerlendirme – Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Şubat 2022 Değerlendirmesi)"ni raporunu yayımladı. Rapora göre tarımsal üretime olumlu katkı sağlayan yağışlar ülke genelinde şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 61,4 oranında arttı. Bu oran Türkiye’nin uzun yıllar yağış rejimi ortalaması olan 59,8’in de üzerinde. Türkiye genelde kurak arazide yetiştirilen hububat yağışlardan olumlu etkileniyor. Mart ve Nisan yağışlarının da benzer düzeyde gelmesi hububat rekoltesinde son yılların rekorunu getirebilir.
TÜM BÖLGELERDE YAĞIŞ ARTIŞI VAR
Şubat ayı yağışları Türkiye’nin tüm bölgelerinde yüzde 13 ile yüzde 296 daha fazla yağış gerçekleşti. Ancak uzun yıllar ortalamasına göre Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yüzde 1 ile 53 daha az yağış meydana geldi. Diğer bölgelerde ise %3 ile 60 arasında daha fazla gerçekleşti.
Raporda öne çıkan diğer konular ise şu şekilde oldu:
İç Anadolu Bölgesi (ülkemiz buğday ekilişinin %37’si); Bölgede son aylarda alınan yağışların etkisiyle bölge genelinde bitki gelişimi genel olarak iyi durumdadır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi (ülkemiz buğday ekilişinin %15’i, kırmızı mercimek ekilişinin %90’ı); Bölge genelinde mevsim itibariyle hava sıcaklıklarındaki artışlarla beraber bitki gelişimi hızlanmıştır.
Marmara Bölgesi (ülkemiz buğday ekilişinin %11’i); Bölge genelinde hububat çıkışları sorunsuz olarak tamamlanmıştır. Ay içinde hububatın yüzeyi karla kaplı olduğu için bitki don zararından etkilenmemiştir. Yağışların genel itibariyle bitki gelişimini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
2021/22 Sezonu Hububat Ekiliş Ve Bitki Gelişimi Değerlendirmesi
Türkiye geneli Şubat ayı yağışları normalinin ve geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşmiştir.
Ülkemizde kümülatif yağışlarda normaline göre %6, geçen yıla göre %47 artış gözlenmiştir.
Ülke genelinde yazlık hububat ekilişleri devam etmektedir.
Şubat ayı içerisinde yağışın yeterli ve kar şeklinde düşmesi tüm bölgelerde bitki çıkışı ve gelişimini olumlu yönde etkilemiş ve topraktan alınacak faydayı maksimum seviyelere çıkarmıştır.
Düşük sıcaklıklar nedeniyle lokal olarak bitkilerde sararmalar görülse de bitki bu durumu telafi edebilecektir.
Ayrıca ülke genelinde herhangi bir hastalık ve zararlıya rastlanmamıştır.
Erken ekilen taban arazilerde ve sıcak bölgelerde hububat yer yer kardeşlenme dönemini tamamlamış, sapa kalkma dönemine girmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesi haricinde hububatta üst gübreleme yer yer de yabancı ot ilaçlaması işlemleri devam etmektedir.
Hububat, iç ve doğu bölgelerimizde durgun döneme girmiş olup mart ayı sonuna kadar bitki su ihtiyacı minimum düzeyde kalmaktadır.
Nisan ve Mayıs ayı iklim koşulları (yağış ve sıcaklık değerleri) normalleri civarında gerçekleşmesi durumunda son 4 yılın en bereketli bir hububat hasadı tahmin edilmektedir.
Üretici tercihi nedeniyle 2008 yılından bu güne kadarki en yüksek arpa ekiliş alanının olması kuvvetle muhtemeldir. Buna bağlı olarak geçmiş yıllara göre yüksek bir arpa rekoltesi olabilecektir.