Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Milli Gazete’nin gündeme getirdiği besilik ithalatı yeniden açıldı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, besilik erkek sığır ithalat başvurusunu yayınladı. Buna göre, 150 bin baş besilik sığır ithalatına kontrol belgesi verilecek. Bakanlığın, ithal edilecek besilik hayvanları erkenden kesime alabilmek için ‘300 ile 400 kg sığırların da ithalatına izin vermesi dikkat çekti. 

HÜKÜMET HAYVANCILIKTA VERDİĞİ BİR SÖZÜ DAHA UNUTTU!

AKP hükümeti, hayvan ithalatına yönelik verdiği bir sözünü daha unuttu! Görevden alından eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin 2022 yılında besilik hayvan ithalatına kesinlikle kapıları kapatacağını ve bir daha besilik sığır ithalatının yapılmayacağını açıklamıştı. Ancak gelinen noktada Tarım ve Orman Bakanlığı, 150 bin baş besilik sığır ithalatına izin verdi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bugün yaptığı duyuru ile toplam 150 bin baş besilik erkek sığır ithalatı için kontrol verileceğini açıkladı.

MİLLİ GAZETE EL ALTINDAN YÜRÜTÜLEN İTHALAT ÇALIŞMASINI GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanlığının besilik hayvan ithalatı için yaptığı hazırlığı Milli Gazete daha önce gündeme getirirken, Bakanlık söz konusu haberleri yalanlayamamıştı.

TARIM BAKANI KİRİŞÇİ TÜRKİYE’DE HAYVAN VARLIĞININ ARTTIĞINI VE KIRMIZI ETTE BİR SORUN YAŞANMADIĞINI AÇIKLAMIŞTI!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Türkiye’de hayvan varlığında artış olduğunu ve Türkiye’nin kırmızı ette hiçbir sorununun bulunmadığını belirtirken, Bakanlığın 150 bin besilik hayvan ithalatına izin vermesi yaşanan çelişkiyi de gözler önüne serdi.

150 bin baş besilik sığır ithalatı için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden yapılana duyuru şöyle…

1. Bakanlığımızca canlı hayvan ithalatına izinli ülkelerden, 01.02.29.49.00.00 GTİP kodlu (161-300 kg) ve 01.02.29.99.00.00 GTİP kodlu (301-399 kg) toplam 150.000 baş besilik erkek sığır ithalatı için kontrol belgeleri onaylanacaktır.

2. Besilik sığırlar; Angus, Charolais (Şarole), Limousin(Limusin), Hereford, Belgium Blue (Belçika Mavisi), Piedmentosa, Aubrac (Obrak), Gasconne, Salers, BlondeD’Aquitane, Senepol, Braford, Brangus, Simental (Fleckvieh) ve Shorthorn ırkları veya bunların melezleri olmalıdır.

3. Müracaatlar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne 31/08/2022 tarihine kadar Ek’li dilekçe, İşletme Tescil Belgesi ve Karantina Yeri ve İşletme Uygunluk Belgesi ile yapılacaktır. Bu tarihten sonraki müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır (Postadaki gecikmeler dahil).

4. Müracaatta bulunacakların, Bakanlık kayıt sisteminde (Türkvet) en az 1 (bir) yıllık işletme kaydı bulunmalıdır. Bir işletme için tek müracaat yapılabilir.

5. Müracaat edecek başvuru sahipleri, işletme kapasitelerine göre aşağıda belirtilen oranlara tekabül eden hayvan sayısı kadar başvuru yapabileceklerdir. (bir işletme en fazla 5.000 (beşbin) baş için başvurabilir.)

İşletme Kapasitesine Göre Başvuru Oranı

BESİLİK İTHALAT

6. Müracaat yapılan hayvan sayısı toplamı;

a. 150.000 baştan fazla olması halinde her bir müracaatçıdan aynı oranda azaltmaya gidilerek liste Genel Müdürlüğün web sitesinde yayınlanacaktır.

b. 150.000 baştan az olması halinde, geriye kalan miktar, müracaatta bulunanlardan talep edenlere dağıtılacaktır. Bunun için talepte bulunacaklar yeni taleplerini 5 (beş) iş günü içerisinde yapacaklardır. Liste Genel Müdürlüğün web sitesinde yayınlanacaktır.

7. Kontrol belgesi başvuruları Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne 19/09/2022 tarihine kadar yapılmalıdır. Bu tarihten sonraki müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru miktarı 6. Maddenin a. bendine göre tamamlanması durumunda bu süre 13.09.2022 tarihinde sona erer.