TARIMCI / DÜNYADA TARIM

Sarı denizaltı domatesi 2024'te piyasaya sürülecek Sarı denizaltı domatesi 2024'te piyasaya sürülecek

Türkiye'den ilk parti yumurta Rusya'ya ulaştı. Rusya tavuk yumurtası ithalat vergilerini 2023 yılının sonunda kaldırmıştı.

Türkiye, Rusya pazarının yenilebilir tavuk yumurtası ihtiyacını tam olarak karşılamaya hazır. RIA Novosti'nin haberine göre, Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Afyon, bu konuyla ilgili müzakerelerde herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek, ürünlerin altı aylık süre için planlandığını açıkladı. 

Ancak Birlik Başkanı, spesifik hacim ve sıklığın bilinmediğini bunun Rusya'nın kendisinin belirleyeceğini açıkladı. Bu da Ankara'nın belirtilen süre içerisinde ihracat yapabileceği kadar sayıda ve ağırlıkta sevkiyatın gerçekleştirileceği anlamına geliyor. 

Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye'nin Rusya'ya tavuk yumurtasını eksiksiz olarak sağlamaya hazır olduğunu, teslimatların başladığını söyledi.

Rosselkhoznadzor, 8 Aralık'tan itibaren Türkiye’den Rusya’ya yumurta ihracatına izin verdiği işletmelerin sayısını 17’ye çıkarmıştı.

Afyon, RIA Novosti'nin talebine yanıt vererek toplamda 21 Türk firmasının Rusya'ya yumurta tedariki için onay aldığını bildirdi.

Ayrıca 10 Ocak'ta raflara ve süpermarketlere yeni Türk yumurtalarının gelmesinin beklendiği de öğrenildi. 

***Bu partiler yoldayken, bunlardan ilki olan 316.800 adetlik ürünün bu Çarşamba günü Rusya’ya ulaştı.

****Yumurta fiyatlarındaki ciddi artış ve kıtlık nedeniyle Rusya'daki dost ülkelerden yumurta ithal etme kararı alındı. Geçen yılın sonbaharında görülmeye başlayan bu sorunlar, bu sezonun ortası ve sonunda zirveye ulaştı. Bu ürünün sosyal açıdan önemli olanlar listesinde yer alması ve çoğunlukla dezavantajlı vatandaş kategorileri tarafından tüketilmesi nedeniyle gıda pazarında en çok tartışılan konudur.

****Genel olarak yeni verilere göre yumurta fiyatları geçen yılın başından bu yana neredeyse bir buçuk kat artarken, haftalık fiyat artış oranları ancak yıl sonuna doğru düşmeye başladı. Bu yılki maksimum fiyatları düzine başına 100 ruble fiyat sınırını aştı ve artış devam ediyor. Fiyatlar 150 rubleye yaklaştı.

****Ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin, mevcut durumu acil taleple açıkladı. Devlet başkanı, gerekli önlemlerin zamanında alınmamasından dolayı özür diledi. Bunu Hükümetin çalışmalarında bir başarısızlık olarak nitelendirdi. 

Bu ürünün ithalatına Aralık ayı sonunda Tarım Bakanlığı'nın teklifiyle izin verildi. Bu ürünün Rusya'ya gümrüksüz olarak 1,2 milyar adedi geçmeyecek şekilde tedarik edilmesinden bahsediliyor. Tedbir resmi olarak bu yılın başında yürürlüğe girdi ve 30 Haziran'a kadar yürürlükte olacak. Ancak ihracat, Azerbaycan'ın Rusya pazarına bir milyondan fazla yumurta tedarik etmeyi başardığı Aralık ayının sonunda başladı. Buna ek olarak, Tarım Bakanlığı en büyük yumurta üreticilerinden bazılarıyla üretimlerini aynı anda artırma konusunda anlaştı, bazı perakendeciler ise gönüllü olarak bu üründeki fiyat artışlarını minimuma indirdi.

Türkiye’de kuş gribi vakasının bulunmadığının önemi ve genellikle yeni tesislere izin verildiği belirtildi.

Türkiye’ye izin verilmesinin bir nedeni bu ürünlerin Rusya ve AB ülkelerinin veterinerlik ve sağlık şartlarına uygun olduğuna dair Türk tarafının sağladığı garantilerdir. Rus Bakanlığı aynı zamanda, bu hastalıkla ilgili olumlu epizootik duruma rağmen, ithalata izin verilen kümes hayvanı çiftliklerinde herhangi bir zamanda denetim yapma hakkını saklı tuttuklarını da açıkladı.