2003 yılından buyana 16 yıldır TZOB Başkanlığını yapan Şemsi Bayraktar, 27’nci genel kurulda TZOB Başkanlığı için 5’nci kez aday olurken, yine karşısına tek bir rakip çıkmadı! Türkiye’de tarım ve çiftçiliğin tartışmalı hale geldiği bir dönemde, 5 milyon çiftçinin üyesi olduğu TZOB’da Bayraktar’ın bunca olumsuzluklara rağmen TZOB başkanlığına yeniden aday olabilmesi ve seçimleri rakipsiz bir şekilde kazanma başarısını göstermesinin dünyada eşi görülmemiş bir rekor olduğuna dikkat çekilerek, “Guinness rekorlar kitabı için artık hiçbir engel kalmadı” yorumlarına neden oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 27’nci genel kurulunda, 16 yıllık başkan Şemsi Bayraktar'ın karşısına yine kimse aday çıkamadı!
TZOB’un 2003 yılından buyana Başkanlığını yapan Şemsi Bayraktar, 5’inci kez aday olarak TZOB'da yeni bir rekora imza attı. Bayraktar, 27’nci genel kurulda seçilmesiyle birlikte 16 yıldır sürdürdüğü genel başkanlığını 20 yıla tamamlamış olacak!
ANTİDEMOKRATİK SEÇİM SİSTEMİNDEN DOLAYI KİMSE ADAY OLAMIYOR!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 27’nci genel kurulu bugün yapılan seçimlerle tamamlanacak. TZOB’un antidemokratik seçim sisteminden dolayı Bayraktar’ın karşısına yine kimse aday çıkamadı.
TZOB’un Türkiye genelinde 750 odası bulunmasına rağmen, mevcut seçim sisteminden dolayı odaların Meclis ve başkanlarının tamamı genel kurula katılarak oy kullanamıyor. Genel kurulda sadece özel olarak seçilmiş 300 üst kurul delegesi oy kullanabiliyor. Bu üst kurul delegeleri de Genel Merkezin teftiş yetkisinden dolayı Ankara’ya yakın isimlerden seçiliyor. Çiftçinin temsil edilmediği bu antidemokratik seçim sisteminden dolayı da Genel Kurulda Bayraktar’ın karşısına kimse aday olamıyor.
GENEL KURULLA FORMALİTE YERİNE GETİRİLİYOR!
Genel Kurul görüntüsü adı altında yapılan seçimler aslında TZOB’da formalitenin yerine getirilmesinden başka bir anlam taşımıyor.
DEMOKRATİK BİR SEÇİM YAPILSA BIRAKIN SEÇİM KAZANMAYI ADAY BİLE OLAMAZ!
TZOB’un 750 odasının temsil edileceği ve Meclis ve Oda başkanlarının tamamının oy kullanabileceği demokratik bir seçim sürecinde Bayraktar’ın bırakın seçimleri kazanmayı TZOB Başkanlığına aday bile olamayacağına dikkat çekiliyor.
ANTİDEMOKRATİK SEÇİM SİSTEMİ VE KRALLIĞA DÖNEN BAŞKANLIĞIN TARTIŞILMAMASI İÇİN GENEL KURULA KİMSE DAVET EDİLMEDİ!
TZOB’un antidemokratik seçim sisteminin sorgulanmaya başlanmasından dolayı bu yıl genel kurula siyasilerden ve sivil toplum örgüt temsilcilerinden kimse davet edilmeyerek sessiz sedasız bir şekilde yapıldı. TZOB’un genel kurulları bugüne kadar bir şölen havasında yapılırken, bu yıl bırakın Cumhurbaşkanı ve ana muhalefet partisini, Tarım ve Orman Bakanı bile TZOB seçimlerine davet edilmedi.
KENDİLERİ ÇALDI KENDİLERİ OYNADI
TZOB’un antidemokratik seçim sistemi ve Bayraktar’ın artık krallığa dönüşen Başkanlığının sırf sorgulanmaması için 5 milyon üyesi bulunan Türkiye’nin en önemli çiftçi örgütünün genel kurulu tamamen gözlerden ırak, sessiz sedasız bir şekilde gerçekleştirildi. Kimsenin davet edilmediği genel kurulun ikinci gününde plaket töreni yapıldı. Bayraktar, 20 yılın üzerinde görev yapan 53 Ziraat Odası Başkanına plaket verdi.
ÇİFTÇİNİN SORUNLARININ KONUŞULACAĞI EN ÖNEMLİ PLATFORMDU
Oysa TZOB genel kurulu, ülke tarımı ve çiftçinin sorunlarının hat safhaya çıktığı bir dönemde bu sorunların konuşulup tartışılacağı en önemli platform olarak görülüyordu. Ancak ülke tarımı ve çiftçi için böylesine önemli olmasına rağmen TZOB’un genel kurulu kapalı devre yapılarak sadece çiftçiden değil, siyasilerden ve ülke kamuoyundan da kaçırılmış oldu.
TZOB GENEL KURULU TARİHE GEÇTİ
TZOB’un 27’nci genel kurulu, bırakın Cumhurbaşkanı, ana muhalefet partisi, Tarım ve Orman Bakanı, Bakan Yardımcıları ve Genel Müdürlerin katılmasını bir tane daire başkanının bile katılmadığı bir genel kurul olarak tarihe geçti.
ÇİFTÇİYE KİMSE HESAP SORAMAZ DEDİ AMA KENDİSİ HESAPLAŞMAKTAN KAÇIYOR!
Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Kurulu’nun açılış konuşmasında; gıda fiyatlarındaki artışın sorumlusu olarak çiftçiyi gösterenlere tepki göstererek, kimsenin çiftçiden hesap soramayacağını belirtmişti. Ancak Bayraktar’ın kendisinin çiftçi ile hesaplaşmaktan çekindiği için genel kurulu sessiz sedasız yapması dikkat çekti. Bayraktar, yine çiftçi ile hesaplaşmaktan çekindiği için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yaptırılan çifti anketinden de TZOB ile ilgili soruları çıkartmıştı.