Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkşeker Tarım’da limon skandalı! Sözde çiftçi ile sözleşmeli üretim yaparak üretime ve çiftçiye destek vermek için kurulan Türkşeker Tarım, demremzede üreticinin limonunu 7 liradan alarak yüzde 57 karla Migros’a sattığı ortaya çıktı.

Hükümetin bir taraftan gıda fiyatlarının aracı ve komisyoncular tarafından yükseltildiğinden şikayet ederken, diğer taraftan Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesinde bulunan ve Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Türkşeker Tarım’ın komisyonculuk yaparak çiftçinin sırtından para kazanan bir şirket haline gelmesi yaşanan skandalı gözler önüne seriyor. 

LİMON SKANDALINI GIDA DEDEKTİFİ ORTAYA ÇIKARDI!

Gıda Dedektifi, takipçilerinden gelen bir şikayet üzerine yaptıkları kısa bir araştırma sonrasında Migros’ta satılan Hatay Arsuz limonunun depremzedelerden değil Türkşeker Tarım’dan alındığını tespit etti. Türkşeker Tarım’ın depremzede çiftçilerden 7 liraya aldıkları limonları Migros’a 11 liraya satarken, marketin de kar koymadan müşterilerine limonu bu fiyattan sattığına dikkat çekildi.

ŞAİBELİ ARPA BUĞDAY SATIŞI İLE PEŞKEŞ ÇEKİLEN NOHUTUN ÜSTÜ ÖRTÜLMÜŞTÜ!

Gıda Dedektifi’nin ortaya çıkardığı limon skandalı, yakın gelecekte şaibeli arpa buğday satışları ve gizemli şeker satışları ile tartışmalı hale gelen Türkşeker Tarım’ın yeniden sorgulanmasını gündeme getirdi.

HİÇ BİR BAĞLANTISI OLMADIĞI HALDE ŞEKER FABRİKALARINI DA YIPRATIYOR!

Türkşeker Tarım’ın kamu şeker fabrikalarının bağlı bulunduğu Türkşeker ile hiçbir bağı bulunmazken, Türkşeker Tarım’da yapılan şaibeli işlerin faturasının da isminden dolayı Türkşeker’e kesilmesi, kamuya ait şeker fabrikalarını da yıpratır hale geldi.

BERAT ALBAYRAK DÖNEMİNDE İYİ NİYETLERLE KURULMUŞTU AMA ŞİMDİ ARPALIK HALİNE GETİRİLDİ!

Türkşeker Tarım, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve gıda ürünlerinde regülasyon görevi görmesi amacıyla kurulmuştu. Kurulduğu ilk yıllarda kuruluş amacı doğrultusunda hizmet ederken, Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasıyla birlikte Türkşeker Tarım da asli görevinden uzaklaşarak şaibeli ürün satışları ve kamu kaynaklarının belli kesimlere aktaran bir kurum haline getirildi.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE ÖDENEN MAAŞLAR DUDAK UÇUKLATIYOR!

Türkşeker Tarım’ın sözleşmeli tarım ve regülasyon anlamında bir görevi kalmamasına rağmen yöneticilerine ve çalışanlarına yüksek maaşların ödendiği bir kurum haline getirilmesi dikkat çekiyor. Çiftçi ve ülke tarımı adına hiçbir fonksiyonu kalmayan Türkşeker Tarım’da Genel Müdür, 2 Genel Müdür Yardımcısı, 4 direktör ve 20 müdürlük bulunurken, Genel Müdür, huzur hakkı ile birlikte 100 bin liranın üstünde maaş alırken, Genel Müdür yardımcıları 80 ile 90 bin lira arasında, direktörler 75 bin lira, müdürler ise 60-65 lira arasında maaş alıyorlar.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER WEB SAYFASINDA YAYINLANMAYARAK KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR!

Yüksek maaşların ödendiği ve adeta bir arpalık haline getirilen Türkşeker Tarım’ın yaptıkları bütün satışlarla ilgili kamuoyuna hiçbir bilgi verilmezken, yönetim kurulu üyelerinin ve üst düzey yöneticilerinin bile şirketin web sayfasında yayınlanmayarak kamuoyundan gizlenmesi dikkat çekiyor.

MÜCAHİT ALKAN DÖNEMİNDE YAPILAN BÜTÜN ŞAİBELİ SATIŞLARIN ÜSTÜ ÖRTÜLEREK AKLANMIŞTI!

TZOB'da ömür boyu başkanlık ya da çiftçiler kralı rekora koşuyor! TZOB'da ömür boyu başkanlık ya da çiftçiler kralı rekora koşuyor!

Türkşeker Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını Türkiye Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulu yaparken, Genel Müdürlüğünü ise Muhammed Gümüşsoy yapıyor. Geçmişte Türkşeker’in ürettiği şekerlerin tamamen Türkşeker Tarım üzerinden yapılması şeker satışlarındaki denetimi ortadan kaldırırken, çiftçiden alınan buğday ve arpaların da toplu halde hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan TÜRİB üzerinden kapalı bir şekilde belli firmalara toplu halde satıldığı şaibeli bir şekilde ortaya çıkmıştı. Yine çiftçiden alınan nohudun, piyasanın çok altında fiyatla ihale ve duyuruya çıkılmadan yandaş firmalara el altında satılması gündeme gelirken, asıl skandal ise 1 Ocak 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında şeker fiyatları düşükken şeker tüccarına yapılan şeker satışlarında yaşanmıştı.

ŞEKERDE YAPILAN BÜYÜK VURGUN CİMER’DEN BİLE GİZLENDİ!

1 Ocak – 31 Mayıs 2022 tarihlerinde şeker fiyatları düşükken, şeker tüccarı yapan belli firmalara yapılan şeker satışı kamuoyuna açıklanmazken, konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına yapılan 4 ayrı başvuruya da Türkşeker Tarım’ın hiçbir şekilde cevap verilmemesi, şeker vurgununa yönelik iddiaları kuvvetlendiriyor. 

Gelinen noktada, sözde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve artan gıda fiyatlarına karşı regülasyon görevi görmesi amacıyla kurulan Türkşeker Tarım’ın, asli görevinden tamamen uzaklaşarak depremzede çiftçilerden bile düşük fiyattan ürün alarak piyasaya yüksek fiyattan satarak komisyonculuk yapar hale gelmesi dikkat çekiyor. Aynı zamanda şaibeli ürün satışları ve belli rant çevrelerine yapılan düşük fiyatlı şekerlerin de hiçbir şekilde araştırılmayarak üstünün örtülmesi ve yolsuzluklarla anılır hale gelmesi manidar bulunuyor.

TÜRKŞEKER GENEL MÜDÜRÜNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Depremzede çiftçiden düşük fiyattan limon alınarak marketlere yüksek fiyattan satılması skandalında hiçbir bağlantısı bulunmadığı halde Türkşeker’in isminin gündeme gelmesi dikkat çekerken, Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin, konuyla ilgili twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak, söz konusu limon satışı ile bir alakalarının olmadığını belirtti. Şahin, paylaşımında şunları kaydetti: “Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, bünyesindeki 15 şeker fabrikasında sadece şeker üretimi yapmaktadır. Sosyal medyada gündeme getirilen Türkşeker’in limon alıp sattığı yönündeki iddialar asılsızdır”

muhittin şahin