TARIMCI DÜNYADA TARIM / Sınırlı ihracat fırsatları ve düşük yurt içi fiyatlar nedeniyle Ukrayna tarım sektörü, 2023'te geçen yıla göre %5-10 daha fazla olan iyi hasada rağmen kârsız kalacak. Bu, Tarım Politikası ve Gıda Birinci Bakan Yardımcısı Taras Vysotsky tarafından belirtildi.

İki yıl süren savaşta bile Ukrayna'da tarımsal üretim yüksek kaldı. Hatta geçen yılın rakamlarını %5-10 oranında aştı. Bu öncelikle mısır için geçerlidir. Daha küçük bir ekim alanıyla üretim 29-30 milyon tona ulaşacak. 

Soya fasulyesi ve kolza tohumunda da durum benzer. Ukrayna’da fiyat durumu geçen yıla göre daha da kötüleşti. Bu nedenle sektörün bu yıl kârsız olacağını gösteriliyor.

Tarım sektörünün 2023 yılındaki kayıplarının 3,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Lojistikte sorunların mutlaka çözülmesi gerekiyor. Ukrayna’da 2023 hasadının 79 milyon ton olacağını tahmin ediyor. Bu, geçen seneye göre en az 7 milyon ton daha fazladır.

Ukrayna tahıl ihraç etmeye devam ederse uluslararası piyasa fiyatının artmayacağını ancak Ukrayna ihracat yapmazsa fiyatların artması bekleniyor.

Rusya gibi Ukrayna’da büyük oyuncudur. Örneğin, tüm uluslararası ticaret yaklaşık yarım milyar ton tahıldan oluşuyor. Ukrayna'nın payı %10 ila %15 civarındadır. Bu hacim olmazsa uluslararası fiyatların artması söz konusudur.

Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor... Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor...

Bu bir felaket olabilir mi?

Dünyanın her yerinde insanlar gıda fiyatlarında artış görür mü? Gelişmiş ülkeler bile bunu gıda enflasyonu olarak öder mi? Diğer ülkelerde daha fazla açlık görüp, yiyecek kıtlığı yaşar mı?