Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TÜİK’in üre gübresi ithalatına yönelik Kasım ayı dış ticaret verileri yayınlandı. Buna göre Kasım ayında Türkiye, 345 bin 624 ton üre gübresi ithal etti. İthalatın 4’te 3’ü Umman’dan yapılırken, Ekim ayına göre ithalat fiyatı ortalama 458 dolar/ton’dan 598 dolar/ton’a çıktı. Yani Ekim ayına göre ithal üre gübresinin fiyatı tonda 140 dolar arttı. Kasım ayında Umman’dan yapılan ithalat fiyatları dikkate alındığında ithal edilen gübrenin yine çiftçiye iki katı fiyatına satıldığı görülüyor. Kasım ayında üre gübresinin ton fiyatı 10 bin lira ile 13 bin 500 lira arasında değişirken dolar kuru da 9,5 TL ile 12,9 TL arasında bulunuyordu. 20 Kasım’a kadar dolar kuru 10,6 TL seviyesinde bulunurken, Kasım ayının sonunda 12,9 TL’ye çıkmıştı. Yani bu verilere göre, Kasım ayı dolar kuru ve üre satış fiyatları karşılaştırıldığında ortalama 600 dolardan ithal edilen üre gübresinin çiftçiye 1.100 ile 1.150 dolar arasında satıldığı görülüyor.

PAKDEMİRLİ, “TÜİK HERKESE LAZIM” DEMİŞTİ!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meclis’te bakanlığın 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında TÜİK’i eleştiren muhalefete karşı; “Bu devletin kurumları herkese lazım. Gelemezsiniz iktidara ama yarın bir gün iktidara gelirseniz TÜİK de lazım, orman da lazım, diğerleri de lazım” diyerek, TÜİK verilerinin önemine işaret etmişti. Türkiye’nin tarımsal üretimine büyük bir darbe vuran gübre vurgunu, TÜİK’te belgeli olmasına rağmen ‘TÜİK verilerinin önemine işaret eden’ Bakan Pakdemirli’nin gübredeki vurguna karşı sessiz kalarak seyretmesi ise manidar bulunuyor.

Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti? Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti?

TÜİK BELGELİ GÜBRE VURGUNUNA TARIM BAKANLIĞININ SESSİZLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR!

TÜİK rakamları, gübredeki vurgunu gözler önüne sermesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının bu vurguna sessiz kalması dikkat çekiyor. Millî Gazete’nin TÜİK’in 2021 yılının ilk 10 aylık verilerine dayandırarak ortaya çıkardığı ve ‘Vurgun TÜİK verilerine yansıdı!’ manşet haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı haberde gündeme getirilen ve 100 binlerce çiftçinin açıklama beklediği iddialara yönelik bir cevap vermemişti.

UMMAN’IN DIŞINDA 7 ÜLKEDEN DAHA DÜŞÜK TONAJLI ÜRE GÜBRESİ İTHAL EDİLDİ

Türkiye, Kasım ayında Umman’ın dışında ( İran, Mısır, Libya, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Kazakistan) 7 ülkeden daha üre gübresi ithalatı yaptı. 345 bin 624 ton ithalatın 256 bin tonu Umman’dan yapılırken, diğer 7 ülkeden yapılan toplam ithalat rakamı ise 89,6 bin ton olarak gerçekleşti. Bu ülkelerden yapılan düşük tonajlı ithalat miktarları ise şöyle: “İran’dan 3,1 bin ton, Mısır’dan 29,6 bin ton, Libya’dan 2,6 bin ton, Özbekistan’dan 6,7 bin ton, Türkmenistan’dan 23 bin ton, Azerbaycan’dan 20 bin ton ve Kazakistan’dan 5 bin ton.” Bu ülkelerden yapılan ithalatta da fiyatların Ekim ayına göre arttığı görülüyor. İran 514 dolar, Mısır 737 dolar, Libya 830 dolar, Özbekistan 599 dolar, Türkmenistan 763 dolar, Azerbaycan 707 dolar ve Kazakistan 781 dolar olarak gerçekleşti.