Son dönemlerde yaşanan mazot, gübre, tohum ve ziraii ilaçlardaki yüksek fiyatlar, çiftçinin belini bükmeye devam ediyor. Maliyetlerinin yanı sıra, ürünlerini düşük fiyattan satmak zorunda kalan üreticiler, tarlalardan ellerini çekiyor...

Çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı alım fiyatlarının maliyetlerinin altında kalmasından şikayetçi. Masraflarını karşılayamayan üreticiler, üretime devam etmeme kararı alıyor. Van’ın Gürpınar ilçesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Mehmet Malat, Artı Gerçek'e yaptığı açıklamalarda, yüksek verim elde etmesine rağmen kâr edemediğini belirten Malat, "Günün sonunda girdi maliyetleri yüzünden ne yemi ucuza mal ettim ne de kâr ettim. Mazot bizim belimizi kırdı. Diğer girdi maliyetlerini söylemeye bile gerek yok. Traktörler mazotla çalışıyor. Daha mısırın hasadını yapmadım ama 50 ton yonca, 10 ton arpa ve 10 ton şeker sorgumu ürettim. Fakat samanı tarlada bıraktım. Dışarıdan daha uyguna alabiliyorum" dedi.

TMO ALMAYINCA TÜCCARA MAHKUM OLDUK

TMO'NUN buğday ve arpa alımı yapmaması üzerine ürünlerini tüccara daha ucuza satmak zorunda kaldıklarını ifade eden Malat, "Buğday ve arpa ofisin belirlediği fiyatın altında satıldı. Ofis rakam belirliyor ama çiftçiden ürünü almıyor. Ofis almadığı zaman iş perakendeye dönüşüyor. Tüccarlar da bu durumu bildikleri için fırsatı değerlendiriyor, harmandan ucuza topluyorlar" diye konuştu.

TARIMSAL DESTEKLER YETERLİ DEĞİL

Çiftçiye yeteri kadar tarımsal destek verilmediğini vurgulayan Malat, şunları söyledi:

"Bizim sıkıntımız aslında desteklerin çok yetersiz olması ve yerine gitmemesi. Devlet bu destekleri bu işi gerçek yapana verse bu maaliyetlere rağmen de yapılabilir. Ama biz asıl üretici olarak devletin hibelerinden minimum derecede faydalanıyoruz. Krediye ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Krediye başvurduğumuzda çok büyük ipotekler istiyorlar. 1 milyon TL krediye 4 milyon TL ipotek mi olur? Bir de faizler çok yüksek. En azından çiftçi faizleri düşük olabilir. Faiz konusunda bir indirim yok. Dolayısıyla durum böyle olunca günün sonunda üretici zarar ediyor. Siz eğer sürekli her şeyi dışardan alırsanız içeridekilere yetemezsiniz. Üretim olmadan enflasyon düzelmez. Çünkü sürekli dışardan mal alıyoruz. Dışa bağımlı hale geldik. Özgür değiliz. Projeye değil teminata kredi veriyorlar. Bu ülkedeki hayvancılık ve tarım sorunu katlanarak devam ediyor. O yüzden çok umutlu değiliz."

Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti? Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti?

ÜRÜNLER MASRAFIMIZI KARŞILAMIYOR

Gürpınar'da çiftçilik yapan Cemil Tuncil ise, buğday desteklerinin geç verilmesi sebebiyle buğdayını tarlasına geç ekince, ürünlerinden yeterince verim alamadı. Tuncil, “Bu yıl traktör sahibi olmayan kimse tarla ekemedi. Girdi maaliyetleri yüksekti. Aldığımız ürün harcadığımız parayı karşılamıyor. Mahsul eken kimsenin de beklentisi yoktu maddi olarak. Eken adam zarar ediyor artık. Mazot, gübre, traktör, işçi ve biçerdöver maaliyetleri derken kimse tarlaya bile yaklaşamıyor. Ofis zaten ürünü almıyor. Perakende satınca da altı ay sonra veriyor parayı" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-08-03-at-17-59-35.jpeg