Maliyetlerin artmasına karşın süt fiyatları yaklaşık iki yıldır artmadı. Yükselen et fiyatları ise üreticiye damızlık dişi hayvanlarını kesmeye yönlendirdi. Dişi hayvanların kesimi Kurban Bayramı'nda da sürdü. Erkek hayvanlara göre daha ucuz olan dişi hayvanların kurban edilmesi hayvancılığın geleceğini sıkıntıya sokuyor. Uzmanlar 2009'da damızlık hayvan bulmakta yaşanan sıkıntının tekrarlanmasından endişe ediyor.
Bugün gazetesinden Hasan Önal'ın haberine göre, sağlıklı dişi hayvanların kesilemeyeceğine ilişkin yasal düzenlemeler mevcut. Ancak bununla ilgili gerekli denetimler yapılmıyor. Kurban pazarlarında çok sayıda dişi hayvan satılırken, bunların büyük kısmı dün bayramda kesildi.
Ana olmadan dana olmaz
Ankara Kırmızı Et Üretici Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zihni Yüce, dişi hayvanların veteriner hekim raporu olmadan kesilmemesi gerektiğini ancak kurbanda bunu kimsenin kontrol etmediğini ifade etti. Hayvancılığın gelişmesi için ana olması gerektiğini hatırlatan Yüce, “Ana olmadan dana olmaz. Besilik hayvan bulamıyorum çünkü ana yok. Yapılan yanlış politikalar nedeniyle besilik hayvan artık bulmak zor. 20 sene önce bizim köyde 400-500 sığır vardı şimdi köyümüzde damızlık 50 hayvan bulamazsınız. Her köy böyle” dedi.
Denetimler kâğıt üstünde
Burdur Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Yıldız, 17 aydır süt fiyatlarında artış yapılmadığını hatırlattı. Girdi maliyetlerinde artış olmasına karşın süt fiyatlarının yerinde durmasının üreticiyi kesime zorladığını belirtti. Yıldız, “Dişi hayvan kesimi ile ilgili kağıt üzerinde denetim yapılıyor gözüküyor ama eksiklik çok. Bunların denetiminin çok sıkı yapılması lazım” dedi.
Üretici mesleği bırakıyor
Muş Kırmızı Et Üretici Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selver Köprü ve Manisa Kırmızı Et Üretici Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ensivri de gerek kurban bayramında gerekse diğer zamanlarda dişi hayvanların kestirildiğine dikkat çekti. Köprü, Muş ve çevresinde inek yetiştirenlerin birçoğunun bunu bırakıp daha kolay olan tosun besiciliğine başladıklarını dile getirdi.
Et ithalatı besiciye zarar
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) et ithalatı yapmasının uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm olmadığını belirterek, bunun ülke besiciliğine zarar verebileceğini söyledi.
Maliyetler yüksek
Ilgaz, Türkiye'de son iki yıldır kırmızı et fiyatlarının arttığını, bu artışın başlıca nedeninin arzın talebi karşılayamaması olduğunu ifade ederek, "Bu artışın tamamen spekülatif yaklaşımlardan kaynaklandığını düşünmek, olayı hafife almak ve yanlış değerlendirmek olur. Zira fiyat artışları iki yıla yakın bir süredir 'istikrarlı' bir şekilde devam etmektedir. Tesbit ve teşhiste hata yaparsak, gerçeği göremezsek çözümümüz de sonuç alıcı olamaz" dedi. Hayvancılık sektöründe temel sorunun girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını vurgulayan Ilgaz bu şekilde kırmızı et fiyatlarının düşük olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.