TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
"Dünyada ilk Veteriner Fakültesi 1762 yılında Fransa’da açılmıştır. Ülkemizde ise veteriner hekimliği eğitim ve öğretimine 23 Ekim1842 yılında başlanmıştır. Ancak veteriner hekimliğin geçmişi M.Ö. 2000 yıllarına dayandığından, tarihin en eski mesleklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Bir meslek, tarihi, statüsü, ülke ve topum üzerindeki etkileri ile önemli hale gelmektedir. Onu farklı kılan bireye, topluma ve insanlığa olan katkısıdır. Öyleyse yapılması gereken, 177 yıllık hafızayı daha güzel geleceği inşa etmek için unutmamak, kullanmaktır.
Veteriner hekimlerin insan ve toplum hayatı için çalışmaları, 1842 tarihinden bugüne kadar bir iftihar tablosu olarak ortadadır.
Veteriner hekimlik mesleği tüm dünyada hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir. Bu önemine binaen gelişmiş ülkeler, veteriner hekimlikle ilgili alanlarda güçlü bir teşkilat yapısı, etkili mevzuat ve hepsinden önemlisi kaliteli ve yeterli bir eğitim ve öğretim için gerekli önlemleri almaktadırlar.
Üzülerek belirtmek isteriz ki, ülkemizde sayıları hızla artan Veteriner Fakülteleri, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumdadır.
Gelişmişliğin en önemli paradigması doğru sektörel planlamalardır. İsabetli olmayan planlamalara bağlı uygulamalar istenmeyen sonuçlara ve mutsuzluklara sebep olmaktadır. Bugün ülkemizde sayısı 32’ye çıkan Veteriner Fakülteleri tüm uyarılarımıza rağmen bu anlamda çok olumsuz bir örnek teşkil etmektedir.
Acilen yapılması gereken; Veteriner Fakültelerinin açılması için çekirdek eğitim programının netleştirilmesi, yeterli fiziki şartlarının sağlanması, minimum öğretim üyesin sayısının, öğretim üyesi ve öğrenci sayılarının oranı, destek personelin niteliği, gibi kriterlerin belirlenmesidir. Yükseköğretim Kurumu tarafından Eğitim ve Öğretime Başlanması ve Sürdürülebilmesi İçin Asgari Koşulları ve Genel İlkeleri Belirlenen Programlar içerisine Veteriner Fakültelerinin de dahil edilmesi, yeni fakültelerin açılmamasıdır.
Geleceği şekillendiren temel argüman, bilgiyi üretmek, bilgiye ulaşmak ve bilgiyi kullanmaktır. Günümüz dünyasında bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin, veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimlere yol açacağı beklenmektedir. Yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisinin kullanımının veteriner hekimlikte deneysel düzeydeki ilk örnekleri, yakın gelecekteki gelişmelerin de habercileridir. 21’inci yüzyıl toplumunun beklentileri, hem veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin yeniden kurgulanmasını; hem de veteriner hekim profilinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, yakın gelecekteki veteriner hekimin, daha yenilikçi, teknolojik açıdan yetkin, değer temelli hizmet sunan, liderlik vasfına sahip, iletişim becerileri güçlü, etik ilke ve değerlere bağlı olacağı beklenmektedir.
Türk veteriner Hekimleri Birliği olarak hedefimiz, mesleğimizin yüksek standardını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek için kaliteli bir veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin ülkemize kazandırılarak, iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamasının gerçekleştirilmesidir.
Bu vesile ile veteriner hekimliği eğitim ve öğretiminin 177. Yılını kutluyor, değerli hocalarımıza teşekkür ediyor, tüm meslektaşlarımıza ve meslektaş adayı öğrencilerimize başarılar diliyorum."