110 yılı aşkın geçmişe sahip, dünyanın önde gelen iş makinesi, tarım makine ve ekipmanları, enerji sistemleri, deniz ve endüstriyel motor üreticilerinden Japonya menşeli Yanmar, 2016 yılında Türkiye’de faaliyetlerine irtibat ofisi ile başladı. Ardından 2017 yılında ise yatırımını büyüterek şirketleşmeye gitti ve Yanmar Turkey Makine A.Ş’nin temellerini atmış oldu.
İzmir’de kurulan Yanmar Turkey Makine A.Ş; Solis markalı traktörler, enerji sistemleri, endüstriyel motorlar, makinagetir.com (iş makinası kiralama platformu) ve YTAgri (tarım ekipmanları ihracat markası) ile müşterilerine kaliteli ve güvenilir hizmetler ve ürünler sunuyor.
Yanmar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, YTAgri ile Türkiye’den Uzak Doğu’ya tarım ekipmanı ihracatı yapan lider firmalar arasında olduklarının altını çizerek, “Kuruluşumuzdan günümüze YTAgri markalı tarım ekipmanı ihracatımızı her yıl bir öncekine oranla %200’e varan büyüme ile üzerine koyarak arttırdık. Bugün geldiğimiz noktada Avrupa ve Asya’da bulunan 11’in üzerinde ülkeye ve Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu’ya tarım ekipmanı ihracatı yapıyoruz. Hedefimiz kaliteli ve işlevsel Türk tarım ekipmanlarını tüm dünyaya ihraç etmek.” şeklinde konuştu.
Ülkemizin ekipman üreticileri için “Madoguchi” olmak
“Yegâne hedefimiz ülkemizin ekipman üreticileri için -Japonya’da çokça kullanılan- “madoguchi” yani dünyaya açılan “penceresi” olmak” diyen Erdoğan Shoshi, sözlerine şöyle devam etti: “Madoguchi” kavramının zihinlerde tam oturması için örnek vermek gerekirse; gözünüzde eski moda bir banka şubesi canlandırın. Oraya gittiğinizde konuştuğunuz veznedarın cam bir pencerenin arkasında olduğunu düşünün. Veznedar, bankada o anda muhatap olduğunuz tek kişidir. İşleminiz başka banka personellerinin çalıştırılmasını gerektiriyorsa, veznedar bizim adımıza onlarla iletişime geçecek ve diğer personel veya personellerle sizin aranızda bir “arayüz” oluşturacaktır. Böylece, o veznedar sizin bankaya açılan 'pencereniz'dir. Japon firmalarında, herhangi bir proje için her zaman firmaların temsilcileriyle ilgilenmeleri istenen belirlenmiş kişiler vardır. Bu kişilere, kelimenin tam anlamıyla 'pencere insanı' anlamına gelen madoguchi denir. Yanmar Türkiye olarak Türk tarım ekipmanı üreticisinin “madoguchi”siyiz. Onların Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu’ya ihracat yapmalarında “tek muhattap” olup, işlerini kolaylaştırıyoruz.” dedi.
Çevre kirliğine ve karbon ayak izine dikkat çeken Erdoğan Shoshi, ‘’Çevreye olan duyarlılığımız, sürdürülebilir hedeflerimize ulaşmak için geliştirilen çözümlerdeki önceliğimizdir. Topraktan alınan verimin artmasıyla, ortaya çıkan atık miktarının azaldığına; yakıt verimliliğinin artmasıyla da karbon ayak izinin kontrol altına alındığına inanıyoruz. Bu doğrultuda, ekipman ihracatı yaptığımız ülkelerdeki çiftçilerin daha verimli, kaliteli, çevreci ve Türkiye üretimli katma değeri yüksek tarım makine ve ekipmanları kullanmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de Japonya kalitesinde üretim hedefi
Türk tarım ekipmanı üreticilerine AR-GE ve mühendislik konusunda da destek vereceklerinin altını çizen Erdoğan Shoshi, “Japonya’da üretilen Yanmar tarım ekipmanları ve makineleriyle diğer markaları kıyasladığınız zaman birim alandan maksimum oranda verim alınabilirken diğer markalı makine ve ekipmanlarla bu oran çok alt seviyelere düşebiliyor. Çünkü Japon menşeili Yanmar’ın AR-GE yatırımı, mühendisliği ve kalitesi dünya standartlarının üzerindedir. Biz, Türk üreticilerin de aynı imkanlara sahip olmasını arzuluyor, tüm çalışmalarımızı bu vizyon ile devam ettiriyoruz.’’