Yem fiyatlarının daha önce dolar artışına bağlı olarak ve sezon sonu ürün azaldığı için arttığını anımsatan Saraçoğlu, "Şu an soyanın tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle beklenmedik bir artış oldu" diye konuştu. Saraçoğlu, dolar kurunun bu şekilde sabit kalması durumunda Şubat ayında Brezilya’dan soya küspesi ithalatı başlayacağı için fiyatlarda düşüş olmasa da yem fiyatlarının sabit kalmasını beklediklerini dile getirdi.
Aydinhedef.com.tr'den Mine Eren'in haberine göre, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde süt ve besi yemi üretimi yapan fabrikanın işletmecisi Selçuk Saraçoğlu, sektörlerine ilişkin önemli bilgiler verdi.
10 yıldır sektörde üretim yaptıklarını söyleyen Saraçoğlu, “Çeşitli dalgalanmalar olmasına rağmen sektörümüz dinamik. Lakin son dönemde fiyatlarda yaşanan dalgalanma, sektörümüzü etkiliyor. Buna yönelik devletimizin geçen senelerde ciddi destekleri vardı. Dışarıdan ithal ettiği arpayı cüzi fiyatlara üreticilere vererek fiyatları dengeledi. Bu yıl, üretimimiz çok iyi olmasına rağmen emtia fiyatlarındaki dalgalanmada devlet bu desteğini farklı bir şekilde ortaya koydu. 7 bin 725 liradan arpayı vereceğini söyledi, bu zamana kadar piyasa 6 bin 500 civarındaydı. Şu an devletin açıkladığı fiyat dengesine oturdu. Bu beklenen bir şeydi ama ani bir geçiş olduğu için üretici yadırgadı.” dedi.
Ağırlıklı olarak arpa ezmesi ürettiklerini dile getiren Saraçoğlu, güncel fiyatlarla ilgili de bilgi verdi. Kar edebilmek için sürüm bazlı çalıştıklarını belirten Saraçoğlu, “Biz ağırlıklı olarak arpa ezmesi üretiyoruz. Kısa süre öncesine kadar rutin bir fiyatımız vardı yaklaşık 300 lira civarındaydı. Şu anda 360 liraya çıktı. Bir torba arpanın bize gelişi 320 ile 330 lira bandında, satışımız da 360 ile 370 lira bandında. Baktığınızda yüksek bir fark gibi görünebilir ama üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle karlılığımız yüzde 2’lere düşüyor.” ifadelerini kullandı.
DOLAR KURU ARTMAZSA ŞUBAT AYINDA BREZİLYA İTHALATI BAŞLAYACAK YEM FİYATLARI SABİT KALIR
Fiyat artışlarının nedenlerini de dile getiren Saraçoğlu, “Yem fiyatlarının aşırı artmasının iki nedeni var. Birincisi, soya küspesi en yüksek dönemlerinde. Yükselişin asıl nedeni, ana kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla Ukrayna’dan transferlerde sıkıntı oluştu son bir ay içinde. Daha önce fiyat artışları dolar artışına bağlı olarak olurdu ve sezon sonu ürün azaldığı için artardı. Şu an ürün tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle beklenmedik bir artış oldu. Dolar bu şekilde sabit kalırsa, Şubat ayında da Brezilya’dan soya küspesi geleceği için fiyatlarda düşüş olmasa da sabit kalmasını bekliyoruz.” dedi.