Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, yem fiyatlarına haftada 3 kere zam gelmeye başladığını belirterek, bu zamların temelinde de lisanslı depoculuk sisteminin yatığına işaret etti. Lisanslı depoların gerektiği gibi denetlenmediğine işaret eden Aras, "Lisanslı depoculuk sisteminde devlet eliyle stokçuluk yapılıyor" tepkisinde bulundu.
ÜRETİCİLER OLARAK HAYRET EDİYORUZ!
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Son zamanlarda döviz fiyatlarının artmasından dolayı birçok ürüne, hammaddeye belirli oranlarda zam gelmiştir. Artık bizler buna alıştık. Fakat bazı sektörler bunu fırsat bilip, 'nasıl olsa bu üreticiler bize muhtaçtır' deyip dövizin artışından kat kat fiyat artırmaktadırlar. Bunların başında da Türkiye’deki yem fabrikalarıdır. Bir haftada üç sefer zam yapmaktadırlar. Biz üreticiler olarak bu sektöre mecbur olduğumuz için bu olayları seyretmek zorunda kalıyoruz. Fakat devlet bu olayları niye seyrediyor, artık müdahale etmiyor, bu sektörleri araştırmıyor biz üreticiler olarak hayret ediyoruz.
DEVLET ELİYLE STOKÇULUK YAPILIYOR
Türkiye’de hiçbir üründe yani arpa buğday, mısırda kesinlikle bir kıtlık yoktur, bu kıtlığı yokluğu oluşturan stokçulardır. Bu stokçuluğu yapanlarda devletin eliyle ruhsat almış lisanslı depoculuk sistemidir. Türkiye’de yaklaşık olarak 180 tane devletin desteğiyle yapılmış lisanslı depolar vardır. Ve bunlar maalesef devlet düzgün denetleme yapmadığından sadece piyasaya kıtlık, yokluk ve stokçuluk faaliyeti göstermektedir.
LİSANSLI DEPOLAR AĞZINA KADAR HUBUBAT DOLU
Bizler biliyoruz ki bu 180 tane depolar ağzına kadar hububat doludur. Neden bunlar ürününü piyasaya çıkarmıyor? Çünkü gelen zammın en büyük sebebi bu depolardır. Burada depo yapan firmalar 3 kat, 5 kat daha fazla satmak için burada stoklamaktadırlar. Neden hükümet bunlara müdahale edip cezai işlem yapmıyor anlayamıyoruz.
Buradan hükümet yetkililerine diyorum ki bu depoları denetleyin stok yapmasınlar. Türkiye’de ürün yeterli derecede vardır. Bu stokçu tüccarlara fırsat vermesinler”