Türkiye ekonomisi adına büyük bir öneme sahip olan fındık üretimi için geri sayım başladı. Her sene ağustos ayında yapılan fındık hasadı için üreticiler son hazırlıklarını yaparlarken bu süreçte TMO da yakın takip altına alındı.

Dünya fındık üretiminde yüzde 50’nin üzerinde bir paya sahip olan ülkemizde bu sene fiyatların hangi düzeyde olacağı merak konusu oldu. 2023 yılı Toprak Mahsulleri fındık fiyatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Açıklamada Giresun kalite için kg başına 84 TL, levant kalite için ise kg başına 82,50 TL’lik fiyatlar belirlenmişti. Bu sene yeniden belirlenecek olan TMO fındık fiyatları, üreticileri büyük bir beklenti içerisine sürükledi.

Artan maliyetlere bağlı olarak TMO’nun fındık özelinde nasıl bir fiyat açıklamasında bulunacağı günlerdir konuşulurken yetkili isimden açıkça bir hesap geldi. Fındık toplama zamanının yaklaştığı şu günlerde yetkili ismin yaptığı açıklama gündeme bomba gibi düştü.

FINDIK TOPLAMA ZAMANI YAKLAŞTI

Tarımsal anlamda hareketli günler geçiren ülkemizde buğday hasadı devam ediyor. Hububat alanında birçok bölgede verimin yüksek olduğu belirtilirken bu kez de gözler fındık hasadına çevrildi.

Fındık toplama zamanı sene bazında birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Sahil kesimlerinde 1- 10 Ağustos, orta kısımlarda 10- 20 Ağustos ve yüksek rakımlı bölgelerde 20 Ağustos’tan sonra fındık hasadı başlıyor. Bu sene de tarihlerin hemen hemen aynı olacağı tahmin ediliyor.

Zeytinyağı ihracatı açıldı ancak yurt dışında fiyatlar düştüğü için alımlar durdu! Zeytinyağı ihracatı açıldı ancak yurt dışında fiyatlar düştüğü için alımlar durdu!

YETKİLİ İSİMDEN TMO’YA ÇAĞRI

Fındık hasadına günler kala Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapacağı fiyat açıklaması büyük bir heyecan ile beklenme başlandı. TMO’nun fındık fiyatları adına nasıl bir karar vereceği merak edilirken yetkili isimden dikkat çeken bir açıklama geldi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatları ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ziraat odalarımızın çalışmaları neticesinde 117,46 TL’lik maliyetin üzerine refah payı eklenerek taban fiyatın 160 TL olarak açıklanmasını bekliyoruz.”