TÜİK işsizlik hesabını değiştirdi. AB kriterlerine göre hazırlanan yeni işsizlik istatistiklerine göre artık eski işsizler, işsiz sayılmıyor. Ancak işsizlik yeni yönteme göre de arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yeni işsizlik hesaplama yöntemi ile işsizliği hesapladı. TÜİK'e göre işsizlik oranı 2014 yılında 0.2 puan artarak yüzde 9.9'a yükseldi. Yeni yönteme göre, son 1 ay içinde iş başvurusunda bulunan ve henüz işe yerleştirilmeyenler “işsiz" olarak kabul ediliyor. Daha önce son 3 ay içinde iş başvurusunda bulunan ve işe yerleştirilmemiş olanlar işsiz sayılıyordu.
TÜİK'in yeni sisteminde, bir kişiyi işsiz olarak kabul etmek için kullanılan iş arama süresinde, “son üç ay" yerine “son dört hafta" dikkate alınıyor. Önceki uygulamada, iş aramak için maksimum süre olarak önerilen son 3 ay içerisinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişiler, “işsiz" olarak değerlendiriliyordu. Yeni uygulamada yalnızca, “son dört hafta" içerisinde iş arama kanallarından en az birini kullanan ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişiler “işsiz" olarak alınıyor.
Uzmanlara göre yeni oranlar sadece bundan sonraki işsizlik oranlarıyla kıyaslanabilecek. Yeni sistemle, eski işsizlik oranlarıyla yenilerinin kıyaslanması da olanaksız hale geliyor.
TARIM DIŞI İŞSİZLİK ORANI
TÜİK açıklamasına göre yeni sistemin yıllık sonuçlarına göre Türkiye'de işsizlik oranı, 2014'te bir önceki yıla göre 0.2 puan artarak yüzde 9.9 oldu. Türkiye genelinde işsiz sayısı bir önceki yıla göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 853 bin kişi oldu. 2013'te işsizlik oranı yüzde 9.7, işsiz sayısı ise 2 milyon 747 bin olarak açıklanmıştı.
Geçen yıl tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 17.9 iken, istihdam oranı erkeklerde yüzde 64.8, kadınlarda ise yüzde 26.7 olarak hesaplandı. Tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 470 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 462 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 21.1'i tarım, yüzde 27.9'u sanayi, yüzde 51'i ise hizmetler sektöründe yer aldı.