Türkiye'de su ürünleri sektöründe kültür balıkçılığının payı her yıl artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında Türkiye'de 537 bin 345 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirildi. Kültür balıkçılığı ise 235 bin tonluk üretimle en büyük dilimi oluşturdu. Kültür balıkçılığını, 231 bin ton ile deniz balıkları, 35 bin ton ile diğer deniz balıkları, 36 bin ton ile iç su balıkları izledi. Yozgat'ta aynı dönem içerisinde 230 tonun üzerinde su ürünleri üretimi gerçekleştirildi.

sorgunpostasi.com'dan Seyfi Çelikkaya'nın haberine göre, denizlerden yüzlerce kilometre uzaklıkta yer alıp, tarım sektörünün daha fazla öne çıktığı Yozgat, Kayseri ve Sivas'ta tarım alanlarını sulamak amacıyla tesis edilen baraj, gölet ile akarsularda su ürünleri üretimi gelen talepler doğrultusunda her geçen yıl artıyor.

Yozgat, Kayseri ve Sivas bölgesinde balık üretimi son 10 yılda 281 ton arttı, balıkçılık sektör olmaya başladı. Ülkemizde yeterince değerlendirilemeyen su ürünleri potansiyelini harekete geçirilmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma doğrultusunda 2003 yılından itibaren tarımsal sulama kullanılan baraj, gölet ve akarsular balıklandırılıp, kurulacak havuzlarda balık yetiştiriciliği de desteklenmeye başlandı. 2002 yılında Yozgat, Kayseri ve Sivas illerinde balık üretimi 753 ton iken geçen sürede bu miktar bir milyon 34.7 tona yükseldi. Yozgat'taki tarımsal amaçlı sulama birimlerinden ise 230 tonun üzerinde su ürünü üretimi gerçekleştirildi. Bu miktar Kayseri'de 572,3 ton, Sivas'ta 231,4 ton olarak elde edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı su ürünleri üretiminde üretim miktarını artırmaya yönelik desteklemelerini sürdürüyor. Bakanlık, Alabalık üreticilerine kilo başına 0,65 kuruş destekleme ödemesi yaparken, Çipura-Levrek üreticilerine 0,85 kuruş, Yeni tür balık üretenlere 1 lira, Midye üreticilerine de 0,05 kuruş destekleme ödemesi yapıyor.

Yozgat'ta kurulu bulunan 15 tesisin yıllık kapasitesinin 174 ton olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat'ın bölge içerisinde su ürünleri üretiminin en fazla arttığı illerden birisi olduğuna vurgu yaparak, il sınırları içerisinde bulunan 5 baraj gölü ve 28 sulama göletlerinin balıklandırılması projesi kapsamında 2002-2009 yılları arasında toplam 960 bin sazan balığı yavrusu bırakıldığını, daha sonraki dönemlerde de balıklandırma faaliyetlerinin devam ettiğini ifade etti. Teknik bakımdan uygun olan baraj ve göletlerin üretim haklarının yetiştiricilik amacıyla kiraya verildiğini kaydeden Özdemir, "Bu baraj ve göletlerimizle birlikte Kafeste alabalık üretimi geliştirilmesi projesi kapsamında kurulan tesislerde balık üretimi yapılmaktadır. Geçen yıl Yozgat'tan bin 300 ton balık ihraç edilmiştir, önümüzdeki dönemlerde daha fazla balık ihracatının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.