'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında yüzde 50 hibeli ekipman desteği ile ilgili sık sorulan sorular' başlığı ile yayınlanan duyuruda; yüzde 50 hibe desteğine başvuruların nasıl ve ne zaman yapılacağı, kimlerin başvuru yapabileceği ve başvuru yapılan makine ekipmanın fiyat aralığı ile ilgili kapsamlı bir bilgi verildi.  

Yüzde 50 tarım ekipmanı destegi başvurusu nasıl yapılıyor? Devlet destekli tarım aletleri neler? İşte 14 soruda yüzde 50 hibeli makine ekipman desteği ile ilgili sık sorun sorular... 

​1-Ne zaman başvurabilirim?

-Başvurular 09.12.2022 tarihinde başlamış olup, 20.01.2023 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.

2- Başvurumu nereye yapacağım?

-Başvurular, https://www.tarimorman.gov.tr/ internet sayfasında bulunan hızlı erişim menüsünden KKYDP Başvuru linki üzerinden; https://hibedestek.tarimorman.gov.tr/ giriş yapılarak üyelik işlemleri tamamlanıp başvuru yapılacaktır.

3-Kimler başvurabilir?

Ordulu üreticilere %50 hibe desteği fırsatı Ordulu üreticilere %50 hibe desteği fırsatı

-Başvurulacak makine ekipman konusu ile ilgili Bakanlık Kayıt Sistemine en az 1 yıldır (20 Ocak 2022'den önce ) kayıtlı olması gerekir.(ÇKS, AKS, TÜRKVET, SUBİS)

- İlimizin (Ordu) Büyükşehir statüsüne kavuşmadan önceki Altınordu, Fatsa ve Ünye'deki merkez mahallelerdeki arazi ve işletmeler  için başvuru yapılamaz.

4- Başvuru yapılan Makine ekipmanın fiyat aralığı nedir?

-Makine ekipman hibe başvurusu için alt sınır KDV hariç 5000 TL, üst sınır ise 500.000 TL'dir.

 5-Birden fazla makine ekipmana başvuru yapılır mı?

-Her üretici 1 adet makine başvurusunda bulunabilir. Ancak arıcılık makine ve ekipmanları tek ya da birlikte alınabilir. 

6-Kimler başvuru yapamaz?

-Arazilerinin tamamı Altınordu, Fatsa, Ünye'deki merkez mahalle sınırları içerisindekiler başvuramaz.

-Kamu görevi yürütenler, devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim görevlileri başvuru yapamaz.

7- SGK ve Vergi Borcum var, başvuru yapabilir miyim?

-Evet başvuru yapılabilir. Ancak Hibe Sözleşmesi aşamasında SGK ve Vergi Borcunun olmaması gerekir.

8-Adli Sicil Kaydım var başvuruda bulanabilir miyim?

-Sisteme Adli Sicil belgesinde adli sicil kaydı olanlar Mahkeme Kararını ekleyerek başvuru yapabilir.

9-Daha önce Makine ekipman desteği aldım tekrar başvurabilir miyim?

-2022 yılında hibe desteğinden faydalanıp, makine ekipman alanlar ve 2022 yılında hibe sözleşmesi imzalayıp makineyi henüz almayanlar başvuru yapamaz. Önceki yıllarda ise destekten faydalanıp makine alanlar, farklı bir makineye başvuru yapabilir ancak değerlendirmede ilave 10 puan alamaz.

10- Ordu için öncelikli makineler nelerdir ve hangi şartlar aranmaktadır?

-Motorlu Tırpan: ÇKS' de kayıtlı en az 3 dekar bağ-bahçe yeri olması gerekir.

-Pülverizatörler (İlaçlama Makinesi): Sabit ve el arabası ile çekilen tip pülverizatörler için ÇKS' de kayıtlı en az 3 dekar yeri olması gerekir.

-Akülü Budama Makası: ÇKS' de kayıtlı en az 3 dekar bağ-bahçe yeri olması gerekir.

-Motorlu Çapa Makineleri: ÇKS' de kayıtlı en az 3 dekar bağ-bahçe yeri olması gerekir. Motorlu Çapaların en az 5,5 en fazla 9 beygir gücünde olması gerekmektedir.

-Fındık File Sistemleri: ÇKS' de kayıtlı 3 dekar bağ, bahçeye sahip olması gerekir. En fazla 3 parsel için başvurabilir.

-Arıcılık Makineleri ve Ekipmanları: Arıcılık makine ve ekipmanı desteğine en az 30 arılı kovanı olan yatırımcılar başvuru yapabilir.

-Atomizörler (İlaçlama Makinesi) : Sabit veya el arabası üzerinde insan gücüyle taşınabilen tabancalı atomizörler için ÇKS' de kayıtlı en az 3 dekar yeri olması gerekir.

-Süt Sağım Makineleri: Başvuruda bulunacak yetiştiricilerin başvuru tarihinden önce kendi adlarına kayıtlı en az 5 büyükbaş veya 20 küçükbaş hayvana sahip olmaları gerekmektedir.

-Sabit Yem Karma Makineleri: Sabit yem karma makineleri için en az 3 büyük baş veya 10 küçükbaş depo hacmi 0,5 m³ - 3 m³ aralığında, depo hacmi 3 m³ daha büyük olan ve en az 10 büyükbaş veya 40 küçükbaş hayvanı olanlar müracaat edebilirler.

Bu makinelerin traktöre bağlanan tipleri için sadece traktörü olanlar başvuru yapabilirler. Başvuruda sunulması gereken traktör ruhsatı başvuru sahibi adına olmalıdır.

-Fındık Harman Makineleri: Kendisine ait en az 3 dekar fındık bahçesi olmayanlar bu makine için başvuru yapamazlar.  Bu makine için sadece kendi adına traktörü olanlar başvuru yapabilir.

11-Yukarıda yazılı olmayıp tarım ve hayvancılıkta ihtiyacım olan başka makineler için başvuru yapabilir miyim?

-Güncel Uygulama Rehberi ekinde yer alan makinelerden herhangi birisine şartların uyması durumunda başvuru yapılabilir.

12-Başvurular nasıl değerlendirilecektir?

-Tebliğ ekinde yer alan puanlama sistemine göre Genç çiftçi, kadın çiftçi, engelli çiftçi, iyi tarım ve organik tarım uygulayıcısı çiftçi, başvuru sahibinin Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olma süreleri, satın alınacak makine ekipmanın yerli üretim olması vb. kriterlere göre puanlama yapılacaktır.

13-Sözleşme imzalamadan önce makinemi alabilir miyim?

-Sözleşme imzalamadan önce alınan makineler hibe desteği kapsamında değildir.

14-Başvurumun sonucunu nereden öğreneceğim?

-Genel Müdürlük tarafından İl Müdürlüğümüze iletilen sonuçlar, Ordu İl Müdürlüğümüz İlan panosunda ve resmi internet sitesinde yayımlanması suretiyle ilan edilecektir.