Ağustos ayında başlayacak olan fındık hasadı öncesi gündem yoğunlaşmaya başladı. Bir yanda Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanacak olan taban fiyat merak edilirken diğer yanda da üreticilerin beklentileri gündemin en çok konuşulan konu başlıkları arasında yerini aldı.

Fındık üreticilerinin mağdur edilmemeleri adına 160 TL’lik bir taban fiyatın açıklanması beklenirken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ne zaman resmi bir açıklamada bulunacağı merak konusu oldu. AK Partili vekiller fındık pazara inmeden fiyat açıklamasının yapılacağını ve üreticilerin mağdur edilmeyeceklerini savunurlarken Ordu’da yeni bir gelişme yaşandı.

Geçtiğimiz günlerde Ordu Ziraat Odaları tarafından düzenlenen toplantıda işçi ücretleri ve çalışma şartları resmen belirlendi. Ayrıca çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğunun da hatırlatıldığı toplantıda aracı belgesi zorunluğuna dikkat çekildi. İşte ayrıntılar…

GÜNLÜK ÜCRET AÇIKLANDI

Ordu Ziraat Odaları tarafından düzenlenmiş olan toplantıda fındık hasadı öncesi pek çok konu başlığı ele alındı. İşçi ücretlerinin de görüşüldüğü toplantı sonrasında resmi bir açıklama yapıldı.

204 yılı hasadında çalışacak olan tarım işçilerine verilecek olan günlük ücret, asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenmiş olan brüt asgari ücret göz önünde bulundurularak hesaplandı. Yapılan resmi açıklamada fındık yevmiye ücretinin 800 TL olarak belirlenmiş olduğu bilgisine yer verildi.

TMO, 2024 hububat satış fiyatlarını açıkladı! TMO, 2024 hububat satış fiyatlarını açıkladı!

ALINAN KARARLAR PAYLAŞILDI

Ordu Ziraat Odaları tarafından yayınlanan ortak açıklamada toplantıda alınan kararlardan bahsedildi. İlk kararda valiliğin 2016/3 sayılı genelgesine göre yasaklı çocuk işçileri çalıştıran bahçe sahiplerine, çocukların velilerine ve şayet varsa tarım aracısına para cezasının uygulanacağı bilgisine yer verildi.

İşçi ücretlerinin ardından çuvalcı, aşçı, katırcı gibi alt başlıklar için de güncel fiyat bilgisi paylaşıldı. Toplantıda alınmış olan karara göre çuvalcı ve aşçılar için ücret, işçi sayısına göre belirlenecek. 10- 15 arası işçi için çuvalcılara 900 TL, aşçılara 800 TL ödenecek. İşçi sayısının 15’in üzerine çıkması halinde ise aşçılara 900 TL, çuvalcılara 1000 TL ödenecek. Kilo bazında bahçelerden toplanan fındıklar için ise çuvalcılara bin 100 TL’lik bir ödeme yapılacak.

Çuvalcı ve aşçıların ardından katırcılar için de ücret görüşmesi yapıldı. Buna göre katırcı ücreti bin 600 TL olarak uygulanacak. Kilo hesabı ile fındık toplayan işçilere 8 TL, patoz saatlik ücreti ise 2 bin 500 TL olarak verilecek.