Kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan zeytin, geniş kullanım alanı sayesinde insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir. Zeytinin kendisinin yanı sıra yağının da başta kalp sağlığını olmak üzere genel vücut tablosunu iyileştirdiği bilinmektedir.  

Tüm ağaçların ilk sayılan zeytin, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır. Kendi zeytinini kendi üretmek isteyen pek çok kişi, arama motorları aracılığı ile zeytin ağacı yetiştiriciliği ile ilgili olarak sorgulamalarda bulunmaktadır. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde zeytin ağacının özelliklerine ve ağaç hakkında merak edilen diğer detaylara dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk.

ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ

Zeytin ağacı nerede ise tüm inanışlarda özel bir yere sahiptir. Barışı, bereketi, kardeşliği ve huzur temsil ettiğine inanılan bu ağaç, her koşulda canlı kalabilecek bir dayanıklılığa sahiptir.

Mitolojik kitaplarda düşman ordularını korkuttuğu ve dolayısı ile de bölgeye huzur getirdiği bilgileri ile öne çıkan zeytin ağacı, Yunanlılar tarafından da kutsal sayılmaktadır. Eski dönemlerde zeytinyağının şifasını keşfeden Yunanlılar, zeytinyağını ‘Tanrı iksiri’ olarak adlandırmaktalardı.

Zeytin ağacı insan sağlığının yanı sıra çevreye de birçok katkıda bulunmaktadır. Kurak arazilere dahi uyum sağlayabilen bir yapıda olan bu ağaç, toprak seçmemektedir. Susuzluğa da bir hayli dayanıklı olan zeytin ağacı bulunduğu bölgeye gölgelik ve ferahlık götürmektedir.

Ege ve Akdeniz’de sık sık rastlanılan zeytin ağaçlarının ömürleri, doğru bakım dahilinde nerede ise 100 yıldır. Bu neden ile bu ağaca ‘ölmez ağaç’ denildiği de bilinmektedir.

Zeytin ağacının 100’e yakın türü olduğu bilinmektedir. Ülkemizde en çok yetiştirilen zeytin ağaçları ise Ayvalık, Hurma, Eşek ve Gemlik ağaçlarıdır.

ZEYTİN AĞACININ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Zeytin ağacı özel bir bakıma ihtiyaç duymayan, son derece zahmetsiz bir ağaçtır. Ocak- mart ayları arasında gübrelenmesi halinde verimi artan zeytin ağacı, kurak yaz dönemlerinde ise sulama ile daha verimli bir hasat dönemi geçirmektedir. Zeytin ağacının sulamasında en ideal yöntem damlama yöntemidir.

Zeytin ağacının korunması, bordo bulamacı ile yapılmalıdır. Bu bulamaç kireçli ve ilaçlı bir surdan oluşmaktadır. Hasadın hemen ardından ağaç dipleri çapalanmalı ve havalandırılmalıdır.

Aloe Vera Bitkisi Faydaları Nelerdir? Aloe Vera Bitkisi Faydaları Nelerdir?

ZEYTİN AĞACI NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Zeytin ağacının ne zaman çiçek açtığı da zeytin yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler tarafından bir hayli merak edilmektedir.

Zeytin ağacı baharın sonlarında, nisan ve mayıs aylarının ortalarında tam çiçeklenme yaşar. Doğru şartlarda bakılmış olan bir zeytin ağacından verime de bağlı olarak en az 5 kilo en fazla 50 kilo kadar zeytin elde edilebilir. 5 kg zeytinyağından ise 1 litre zeytinyağı elde edilmesi mümkündür.

ZEYTİN AĞACI NE ZAMAN DİKİLİR?

Zeytin ağacı dikiminde toprağın durumu son derece önemlidir. Sonbaharda derince işlenmesi gereken toprağın donuk olmaması gerekir. Ağaç, ekim- mart ayları arasında dikilebilir.

ZEYTİN AĞACI NASIL BUDANIR?

Zeytin ağacının gelişimi açısından budama işlemlerine önem verilmesi gerekir. Ağacın uzun ömürlü olması, kısmen budama işlemlerinin doğru bir şekilde yapılmasına bağlıdır. Budama yapılmayan ağaçlarda fazla verimden ötürü dallar kırılıp, meyveler düşük kalitede olabilir.

Zeytin ağacı, kış mevsiminde ancak havanın henüz çok soğumamış olduğu dönemde budanmalıdır. Ege ve Akdeniz’de zeytin ağaçlarının sonbahar mevsiminde budanabildikleri bilinmektedir.

Budanacak olan ağaç genç ise onun için kökten çıkan sürgünlerin temizlenmesi yeterlidir. Yanlardan çıkan dallara dokunulmaması gerekir.