Türkiye'nin en özel zeytinlerinin işlendiği, zeytinyağıyla coğrafi işaret sahibi olan Ayvalık’taki Köklü Zeytincilik tarafından “5. Geleneksel Yılın İlk Zeytin Hasat Etkinliği” düzenlendi. 

ZEYTİNYAĞINDA 400 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

TMO, 2024 hububat satış fiyatlarını açıkladı! TMO, 2024 hububat satış fiyatlarını açıkladı!

Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, bu sene 400 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediklerini belirtti. 

2024/2025 sezonunun ilk zeytin hasadı, dünyanın tescilli zeytinyağı üreticisi Ayvalık’ta gerçekleştirildi. Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek’in ev sahipliğinde 18 Eylül Çarşamba günü gerçekleşen zeytin hasadına Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan’ın ve Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman katıldı.

ZEYTİN AĞAÇ SAYISI 90 MİLYONDAN 190 MİLYONA ÇIKTI

Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, “Son 20 yılda Türkiye’de zeytin ağaç varlığımız 90 milyondan 190 milyona çıkmıştır. Ağaç varlığımızın artmasına bağlı olarak yıllık zeytin ve zeytinyağı üretimimiz artmış bulunmaktadır. Bu üretim artışı ile Türkiye zeytin ve zeytinyağı ihracatında dünya pazarında yer alan ilk 5 ülke arasındadır.

İHRACAT YASAĞINDAN DOLAYI 100 BİN TON ZEYTİNYAĞI STOKLARDA KALDI

1 Ağustos 2023 tarihinde dökme zeytinyağı ihracatı tamamen kapatıldı. Amaçlanan zeytinyağı fiyatlarının iç piyasada gerilemesiydi. Fakat zeytinyağı fiyatları uluslararası borsalarda litresi 9 euro’ya yükseldi. Türkiye’nin elindeki yağların dökme olarak ihraç edilememesinden dolayı yaklaşık 100 bin ton zeytinyağı stoklarda kaldı ve katma değer kaybına uğradı.

İHRACAT AÇILDI ANCAK YURT DIŞI FİYATLAR DÜŞTÜĞÜ İÇİN ALIMLAR DURDU

1 Haziran 2024 tarihinde ise dökme zeytinyağı ihracatı kotalı olarak açıldı. Ancak yeni zeytin hasat sezonunda rekolte beklentisinin yüksek olması sebebi ile zeytinyağı fiyatları düşüşe geçti ve yurt dışındaki firmalar fiyatların düşeceği beklentisi ile alımları durdurdu. Yaklaşık 400 milyon euro civarında ürünümüz ihraç edilemedi” derken, ihracat kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte depolarda zeytinyağının kalmaması için 150 bin ton ihracat hedefinin 300 bin tona çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

FİYATLAR 3,5 EURO BANDINA İNECEK

Zeytinyağının hassas bir ürün olduğunu ifade eden Kürlek, depolarda zeytinyağının bozulmaması için ihracata yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekti. “Yeni hasat sezonunda ülkemizde zeytinyağı rekolte beklentisi 400 bin ton seviyesinde olup bu sebepten dolayı dökme zeytinyağı ihracatı yasağı ve ton başına uygulanan 200 dolarlık vergi de bu kararla birlikte kaldırıldı. Yeni hasat sezonuna yaklaşık 100 bin ton zeytinyağı devir etmesi beklenmektedir. Yeni üretilecek 400 bin tonluk zeytinyağı ile birlikte toplamda 500 bin tonluk bir hacim oluşacaktır. İç tüketiminde 120 bin ton olduğunu varsayarsak Türkiye’nin yaklaşık 300 bin ton zeytinyağını yurt dışına ihraç etmesi gerekmektedir” açıklamalarında bulunan Mustafa Kürlek, dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’nın 1,5 milyon ton bandında zeytinyağı üretimi gerçekleştirmesiyle fiyatların ülkemizde 3,5 euro bandına kadar inebileceğini belirtti.

Geçen yıl Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 azalmıştı.