Karaman Ziraat Odası tarafından, Mevlana Kalkınma Ajansı 2021 Yılı 4. Dönem Teknik Destek Programı kapsamında sunulan “Konya ve Karaman'da Tarımda Yeni Teknolojilerin Uygulanma Kapasitesini Geliştirme” projesi destek almaya hak kazandı.
Karaman ve Konya’da faaliyet gösteren ziraat mühendislerine yönelik olarak uzaktan algılama ve görüntü işleme teknolojileri ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı İHA1 Drone Pilot eğitiminin verilmesinin hedeflendiği projenin sözleşmesi, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı ve Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram tarafından imzalandı.
Karaman Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen imza töreninin ardından proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Tarım ve hayvancılık sektörü,tarihinin her döneminde insanların en fazla uğraş verdikleri alan olmuş ve bu durum da tarımın günümüze kadar gelişerek süregelmesini sağlamıştır. Tarımsal üretim sürecinin ilk aşamasında insan gücünden yararlanılırken, daha sonraları hayvan gücünden ve son olarak ise traktör gücündenyararlanılması ve mekanizasyonun yaygınlaşması üretimin gelişerek günümüze kadar gelmesini sağlayan en önemli faktör olmuştur.
Bugün gelinen süreçteise günümüz teknoloji çağı ile birlikte genetik mühendisliği ve son olarak da hassas tarım uygulamaları ortaya çıkmıştır. Ekonomi ve çevre koruma ilkelerini göz önünde tutarak, bilişim çağının gelişen teknolojilerinin tarımsal üretimle bütünleştirilerek kullanılmasını ifade eden hassas tarım aynı zamanda, insana, bitkiye, hayvana ve çevreye duyarlı, üretimde kalite ve verimlilik faktörlerini ön planda tutan bir sistem olarak da karşımıza çıkmaktadır. Küresel rekabetinher geçen gün arttığı tarım sektöründe, çiftçilerin dekar başı elde ettikleri ürün miktarı kadar o ürünü üretmek için sarf ettikleri su, ilaç, gübre vb. girdilerden edecekleri tasarruf da büyük önem arz etmektedir.
Üretimde karlılığı sürdürülebilir kılabilmek için bitki ihtiyacı kadar su, tarla ihtiyacı kadar gübre ve sadece ihtiyacı olan alanlara ilaç kullanmak bir zaruret haline gelirken, bu ihtiyaçların hassas bir şekilde tespit edilebilmesi için gelişen teknoloji geniş imkânlar sunmaktadır.Söz konusu teknolojilerin bölgemiz ile buluşturulması amacıyla Ajansımız desteği ile hayata geçirilecek olan bu proje ile de Karaman ve Konya illerinde çalışan ziraat mühendislerine uzaktan algılama ve görüntü işleme teknolojileri ile insansız hava araçları kullanımına yönelik olarak eğitimlerin verilmesi planlanmaktadır.
Verilecek eğitimler ile aynı zamanda bölgede üretilen bitkilerin durumunu inceleme, hastalık ve zararlı tespiti, bitkisel stres, verim tahmini, yabancı ot tespiti gibi işlemlergeleneksel olarak yapılan yöntemlere göre daha hızlı, ekonomik ve daha verimli şekilde gerçekleştirilmesi de hedeflenmektedir. Bölge tarımına ve bölgemiz çiftçisine büyük katkılar sağlayacağına inandığımız bu projeyi hazırlayan Karaman Ziraat Odası’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”dedi.
Akabinde, Ajansa sundukları proje ile ilgili görüşlerini dile getiren Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayramda, “Tarımsal üretim, insanlık tarihinin en eski üretim faaliyeti olması sebebiyle dünyanın ilk köklü politikaları da tarımsal üretim ve tarımsal alanda geliştirilmiştir. Yaşamın kaynağı olması nedeniyle tarım, insanlığın varoluşundan bugüne kadar gelmiş ve yaşam devam ettiği sürece de devam edecektir. Bu noktada, bitkisel üretimde sürdürülebilirliğin ve özellikle de verimliliğin sağlanması yenilikçi tarım uygulamalarının uygulanması ile mümkündür.
Bu yeniliklerin üretim alanında uygulanmasıyla tarım arazileri birçok açıdan iyileşmekte ve üretim verimliliği artırılmaktadır. Özellikle son yıllarda, uzaktan algılamada kullanılan uydu ve uçak sistemlerinin yerine daha yüksek çözünürlüklü görüntüler elde ederek diğer sistemlere göre hem hızlı hem daha ekonomik olan insansız hava araçları kullanılmaya başlanmıştır. Bu yüzden İHA’ların tarımda nasıl kullanılacağı ve yapılacak işlerde dikkat edilmesi gerekenler iyi bilinmelidir.
İnsansız hava araçlarında bulunan farklı özelliklerden dolayı uydulardan elde edilen görüntüler ve yerden yapılan ölçümlere göre avantajlar sunmaktadır. Bitkileri izlemek için İHA’larınkullanılması, önceki yöntemlere kıyasla arazi verilerini kolay, hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde elde etmek için büyük imkânlar sağlamaktadır.Odamız tarafından geliştirilen bu projenin gerek şehrimize ve gerekse de çevre illerde tarımsal faaliyetlerle uğraşan çiftçilerimiz adına hayırlara vesile olmasını diliyor, Mevlana Kalkınma Ajansımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum”şeklinde konuştu.