TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Marmara Bölgesinde hasadın başlamasıyla birlikte Edirne'ye geldi. TMO'ya ait alım noktasında ve hasat edilen tarlada üreticilerle sohbet eden Güldal daha sonra Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ile Edirne Ticaret Borsası satış salonunda ve lisanslı depolarında incelemelerde bulundu.
Edirne Ticaret Borsasını ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Ahmet Güldal, “Öncelikle 2019 üretim sezonunun ülkemiz ve çiftçimiz açısından bereketli olmasını hayırlı olmasını dilerim. Ülkemizde arpa ve buğday hasadı devam etmektedir. Bugün itibariyle ülke genelinde hasat %30 seviyelerine ulaşmıştır. İklimsel nedenlerle bu sene hasat biraz gecikse de özellikle bu hafta havaların normale dönmesiyle yoğunlaşmaya başladı.
GÜNEYDOĞU'DA VERİM GEÇEN SENEYE GÖRE AZALDI
Çukurova bölgesinde hasat tamamlandı, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise bitmek üzere. Bu bölgelerde verim geçen seneye göre azalış gösterdi. Verim düşüklüğü ve hasadın yoğunlaşmaması ile birlikte özellikle geçtiğimiz hafta Güneydoğu Anadolu bölgesinde fiyatlar suni olarak artış gösterdi. Ancak Trakya ve İç Anadolu bölgesinde hasadın başlaması, verim ve kalite yönüyle güzel haberlerin gelmesi bu havayı dağıttı.
PİYASADA FİYATLARIN TÜKETİCİ ALEYHİNE AŞIRI YÜKSELMEMESİ İÇİN GEREKEN TEDBİRLERİ ALINACAK
TMO olarak piyasaları sürekli takip ediyoruz. Şuana kadar endişe edilecek bir durumla karşılaşmadık. Üreticinin mağdur olmaması ve piyasa fiyatlarının tüketici aleyhine aşırı yükselmemesi için ilgili bakanlıklarla koordinasyon içerisinde gereken her türlü tedbir alınabilecektir. Bugün Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Şube Müdürlerimizle bölgedeki hasat ve piyasaları değerlendirdik. Bölgede rekolte ve kalite yönüyle bereketli bir yıl yaşanmakta. Bu durumun Anadolu'daki alıcıların ilgisini çektiğini, kalite buğday ihtiyacını karşılamak için bölgeden ürün aldığını görüyoruz.
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ AÇISINDAN DENGELİ SEYREDİYOR
Piyasa fiyatları şuan için üretici ve tüketici açısından dengeli bir seviyede seyretmekte. Bu dengenin de korunacağını tahmin ediyoruz. Lisanslı depoculuk sisteminden de bahseden GÜLDAL “Hasat döneminde yaşanan arz yoğunluğunun azaltılarak bütün yıla yayılması, ilerleyen dönemde artan fiyatlardan faydalanılabilmesi, ürünün teminat gösterilerek finansman imkanı sunulması yani kısacası üretici menfaatleri ve sağlıklı tarımsal piyasa oluşumu için hayata geçirilen bir sistemdir ve hızla da gelişmektedir. Bugün itibariyle ülkemizdeki lisanslı depo kapasitesi 3.7 milyon tona ulaşmıştır. Edirne'de de 3 farklı noktada toplam 91 bin ton kapasitede lisanslı depo bulunmaktadır.
Sistemin üretici yararına bir çok artısı bulunmaktadır. Nakliye, kira, analiz, kredi desteği, vergi ve SGK prim kesintisi istisnaları. Üreticilerimizin ürünlerini lisanslı depolara teslim etmeleri onların yararına olacaktır. Buğdayını arpasını lisanslı depoya teslim eden bir üretici verilen destekler sayesinde % 6 daha fazla gelir elde etmektedir. TMO fiziki alımlarının bir kısmını lisanslı depolar üzerinden yapmaktadır. Bu senede mevcut depolarımızın durumuna göre lisanslı depolar üzerinden de ürün almaya devam ediyoruz.” dedi.