Bloomberg HT’den İrfan Donat’ın programına katılan Prof. Dr. Hakan Sağırkaya, süt üreticisinin ürününü gerçek değerden satamadığı için zarar ettiğini ve dişi hayvanların kesime gittiğine dikkat çekerek, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin hayvan varlığı bakımında ciddi bir krizle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Sağırkaya, “Dişi kesiminin aktif olması, erkek buzağı ve damızlık buzağıyı azaltacağı için hayvan varlığı açısından yakın bir gelecekte ciddi bir kriz yaşayacağımızı öngörüyorum” dedi.
DÜNYADA SÜT FİYATI AYLIK HATTA HAFTALIK BELİRLENİYOR
Ulusal Süt Konseyi’nin yapısını eleştiren Sağırkaya, dünyada böyle bir yapılanma bulunmadığını belirtti. Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt referans fiyatların 6 aylık belirlendiğini ancak dünyada böyle bir uygulamanın olmadığının altını çizen Sağırkaya, enflasyonu yüksek olan bir ülkede referans fiyatın 6 aylık belirlenmesinin üreticinin aleyhine bir durum olduğunu söyledi. Dünyada süt fiyatlarını aylık hatta haftalık belirleyen ülkeler bulunduğunu kaydeden Sağırkaya, “Burada üretici açısından ciddi bir sıkıntı var. Biran önce dünya standartlarında bir sistem getirerek, yetiştiricinin reel maliyetlerini gözetip, makul kar payı koyacak sistemi kurmamız gerekiyor” diye konuştu.
ÜRETİCİ SÜTÜNÜ REFERANS FİYATA BİLE SATAMIYOR
Son bir yılda yem ve elektrik maliyetlerinde ciddi artışlar yaşanmasına rağmen çiğ sütte referans fiyatın 1.7 TL’den 2 TL’ye çıkarıldığını ancak mevcut referans fiyatla da sütünü satan işletme sayısının çok az olduğunu kaydeden Sağırkaya, yem süt paritesinin de olması gereken rakamların altında olduğunu söyledi.
ANAÇ HAYVANLAR KESİME GİDİYOR BUNU GÖRMEMİZ GEREKİYOR
“Anaç hayvanlar kesime gidiyor. Ciddi anlamda üretimden çekilmeler var. Veteriner hekimlerin sahada hasta ziyaret sayıları bile düştü. Bunu görmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulunan Sağırkaya, hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümünün de çok kolay olduğunun altını çizerek, “Yaşanılan sorunlara karşı çözüm kolay. Ciddi bir irade ve liyakat gerekiyor” dedi.