10haber.net yazarı ziraat mühendisi Gazi Kutlu, sütte yaşanan çelişkiye dikkat çekti. Süt üreticisinin zarar ettiğini belirtirken, diğer yandan TÜİK verilerine göre sanayiye aktarılan süt miktarının rekor seviyeye ulaştığını anımsatan Kutlu, "Peki, bu nasıl mümkün oluyor?" dedi. 

Uzun zamandır süt üreticileri çiğ süt tavsiye fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettiğini belirten Kutlu, bu yılbaşında 11,50 TL olarak belirlenen çiğ süt fiyatının, Ocak ayının sonunda 13,50 TL’ye, ardından 1 Mayıs itibariyle 14,65 TL’ye yükseltildiğini anımsattı. 

ÜRETİCİNİN BEKLEDİĞİ FİYAT ARTIŞINI YAPMAMAK İÇİN PRİMLER YÜKSELTİLDİ

Mayıs ayından sonra maliyetler artmasına rağmen çiğ süt tavsiye fiyatlarında bir artış yapılmadığını dile getiren Kutlu, Bakanlığın geçtiğimiz hafta süt priminin Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için 1 TL'ye yükseltmesinin de yılbaşına kadar çiğ süt referans fiyatının artırılmayacağını gösterdiğini kaydetti. 

Kutlu, kaleme aldığı yazısında özetle şunları kaydetti: "Tüm bu gelişmelere rağmen süt üreticileri zarar ettiklerini ifade ederken, sanayiye aktarılan süt miktarı artmaya devam ediyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı geçen yılın aynı ayına göre %14,9 arttı. Ocak-eylül döneminde ise bu artış %9,8 olarak kaydedildi. Görüldüğü gibi sanayiye aktarılan inek sütünde büyük bir artış var.

ESK et ithalatı için firmalardan talep topluyor! ESK et ithalatı için firmalardan talep topluyor!

Süt üreticileri artan yem maliyetleri ve düşük alım fiyatları nedeniyle zor durumda olduklarını dile getiriyorlar. Yem fiyatlarındaki artışlar, süt fiyat artışının çok üzerinde seyrediyor. Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı 19 protein süt yemi fiyatı son bir yılda %34, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin açıkladığı 18 protein süt yemi fiyatı %32 oranında arttı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı yem fiyatında ise %38’lik artış yaşandı. Tüm bu veriler, süt üreticilerinin artan maliyetler karşısında zorluk yaşadığını gözler önüne seriyor.

Sonuç olarak, üreticilerin şikayet etmek yerine çözüm odaklı adımlar atmaları gerekiyor. Aksi takdirde bekledikleri fiyat artışını da yılbaşından sonra göremeyebilirler. Süt üreticileri karşı karşıya oldukları bu ekonomik şartlar altında ya “deli para kazanıyorlar” ya da bilinçli olarak zarar ettikleri bir yola doğru sürükleniyorlar."