Son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de popüler hale gelen avokado, geniş kullanım alanı ile biliniyor. Hem ticari hem de sağlık açısından büyük bir öneme sahip olan bu meyve gıda sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok alanda aktif olarak kullanılıyor.

Mısır ekimini azaltmak için çiftçiye yüzde 100 hibeli kuraklığa dayanıklı yem bitkisi tohumu dağıtıldı! Mısır ekimini azaltmak için çiftçiye yüzde 100 hibeli kuraklığa dayanıklı yem bitkisi tohumu dağıtıldı!

Küresel çapta büyük bir öneme sahip olan avokado yetiştiriciliği, arama motorlarına da sık sık konu oluyor. Meyvenin yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiği, bir avokado ağacının yılda ne kadar meyve verebileceği merak ediliyor. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde getirisinin yüksek olduğuna inanılan avokado yetiştiriciliğine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

AVOKADO NEREDE YETİŞİR?

Avokado farklı bölgelerde yetiştirilebilen bir meyvedir. Dünya genelinde; Meksika, Şili, İsrail, Kolombiya, Peru, Kenya, Güney Afrika ve İspanya gibi ülkelerde yoğun olarak avokado yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir.

Ülkemizde; Mersin, Hatay, Antalya ve Muğla illerinin avokado yetiştiriciliği bakımından uygun koşullara sahip olduğu bilinmektedir. Sağlıklı beslenme tarzının popüler hale gelmesi ile birlikte avokadoya talep artmış ve bu kapsamda da Türkiye’nin avokado yetiştiriciliği alanındaki potansiyeli öne çıkmıştır.

AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİNDE İKLİM VE TOPRAK YAPISI

Avokado, subtropikal ve tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilebilmektedir. Sıcak yazlardan ve ılıman kışlardan hoşlanan avokado ağaçları, don olaylarından büyük ölçüde etkilenir. Bu neden ile dona karşı hassas olan bu ağaçların, doğru iklim koşullarında bakılması önemlidir.

Avokado ağacının tam olarak gelişebilmesi için toprak seçiminin iyi yapılması gerekir. Derin, kumlu- tınlı ve iyi drenajlı topraklarda daha iyi gelişim gösterebilen bu ağaçlar için toprağın pH seviyesi de önemlidir. Yapılan çalışmalar avokado yetiştiriciliği için toprağın pH seviyesinin 6 ila 7 arasında olması gerektiğini göstermiştir.

Toprağın tuz oranı da avokado yetiştiriciliğinde büyük bir öneme sahiptir. Tuzluluk ve tuz birikimi, avokado ağaçlarının gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.

AVOKADO FİDANI NE ZAMAN DİKİLİR?

Avokado fidanlarının doğru zamanda dikilmeleri gerekir. Bu kapsamda fidanlar için en uygun dikim dönemi ilkbahar mevsiminin başıdır. Bu dönemde soğuk tehlikesi ortadan kalktığı için fidanlar daha uzun bir gelişme dönemine sahip olur.

AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HASAT DÖNEMİ

Avokado yetiştiriciliğine dair en sık sorgulanan konu başlıklarından biri de meyvelerin toplanma dönemleri ile ilgilidir.

Avokado meyveleri, farklı çeşitlerde olabilir. Dolayısı ile meyvelerin olgunlaşma dönemleri, çeşitlerine bağlı olarak değişir. Meyvelerin olgunlaşıp olgunlaşmadıkları ise yağ oranı gözetilerek anlaşılır. Bazı ülkelerde meyvelerin yüzde 8’lik yağ oranına sahip olmaları halinde olgunlaştıklarına karar verilirken ülkemizde bu oran yüzde 21 seviyesindedir.

Meyvelerin olgunlaşıp olgunlaşmadıklarına, dış görünüme bakılarak da karar verilebilir. Mor renkli avokadolarda renk yeşilden mora dönmeye başladığında, yeşil renkli avokadolarda ise kabuk sarımsı bir renk almaya başladığında meyvenin olgunlaştığından söz edilebilir.

AVOKADO AĞACI DİKİMDEN KAÇ YIL SONRA MEYVE VERİR?

Avokado ağacının dikimden kaç yıl sonra meyve verdiği de bu alan ile ilgili en çok merak edilen konular arasında yer alır.

Avokado ağacı genellikle dikimden 2 ila 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ancak yüksek verime ulaşma süresi 8- 10 yıla kadar uzayabilir.

1 DÖNÜMDEN NE KADAR AVOKADO MEYVESİ TOPLANIR?

Dönüm başı avokado verimliliği birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Avokadonun çeşidi, bölgenin iklim koşulları, toprak kalitesi, gübreleme, sulama, budama gibi birçok faktör meyve verimliliğini etkiler.

Genel hesaplara bakıldığında bir dönümlük araziden ortalama bin ila bin 500 kg arası meyve toplanabildiği bilinir.