Yemyeşil yaprakları ile ilk görüşte birçok kişiyi büyülemeyi başaran barış çiçeği, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır.
Barış çiçeğini yaşam alanlarına dahil etmek isteyen birçok kişi, bu çiçeğin özelliklerini ve anlamını araştırmaktadır. Yanı sıra barış çiçeğinin bakımına ilişkin püf noktalar da merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde çok merak edilen barış çiçeğini birçok yönü ile ele aldık.
BARIŞ ÇİÇEĞİ NEDİR?
Latincede ‘spathiphyllum’ ismi ile bilinen barış çiçeği, zambakgiller familyasının bir üyesidir. İç mekanlarda sıklık ile tercih edilen bitkiler arasında yer alan bu çiçek, dekoratif amaçlı kullanılır. Bu çiçek, ‘barış lilyası’ ve ‘kurtuluş lilyası’ isimleri ile de bilinmektedir.
Zarif görünümlü beyaz çiçekleri ile dikkat çeken barış çiçeğinin yaprakları ise parlak yeşil rengindedir.
BARIŞ ÇİÇEĞİNİN HİKAYESİ
Barış çiçeğinin anlamı ve hikayesi, bitkinin özelliklerine ve yetiştirildiği ortamın kültürüne göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu çiçeğin genel olarak huzuru, saflığı, umudu ve iyimserliği sembolize ettiği söylenebilir.
Pozitif değerler ile ilişkilendirilen barış çiçeğinin beyaz çiçekleri; saflığı, umudu, iyimserliği ve huzur temsil etmektedir. Bu çiçek özellikle düğünlerde ve ruhsal törenlerde kullanılmaktadır. Ayrıca zor dönemlerden geçen kişilere de bu çiçeğin hediye edildiği bilinmektedir.
BARIŞ ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ
Barış çiçeği üzerine yürütülmüş olan çalışmalarda bu bitkinin havadaki formaldehit, trikloretilen ve benzen gibi zararlı kimyasalları absrobe ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu da bitkinin hem bulunduğu ortamın havasını temizlediğini hem de radyasyon etkilerinin önüne geçtiğini göstermektedir.
BARIŞ ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?
Barış çiçeğinin bakımında ışık, sulama, sıcaklık ve toprak kalitesi son derece önemlidir. Bu başlıklar altında dikkat edilmesi gerekenler ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Işık: Doğrudan güneş almamalıdır. Dolaylı ışığın olduğu alanlar, bu çiçek için idealdir.
- Sulama: Düzenli olarak sulanmalıdır. Toprağın yüzeyinin hafifçe kurumaya başlaması, çiçeğin suya ihtiyaç duyduğunu gösterir. Ancak aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
- Toprak: İyi drenajlı bir toprak tercih edilmelidir. Hafif ve humuslu topraklar, bu çiçek için idealdir.
- Sıcaklık ve nem: Yüksek nemi ve ılıman sıcaklığı sever. Sıcaklığın 18 derecenin altına düşmemesi, 24 derecenin üzerine de çıkmaması gerekir.
- Gübreleme: Büyüme döneminde yani ilkbahar ve yaz dönemlerinde iç mekan bitkisi gübresi ile desteklenmelidir.
BARIŞ ÇİÇEĞİNDE SULAMA NASIL OLMALIDIR?
Barış çiçeğinin bakımında sulamanın son derece önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere toprak yüzeyinin hafifçe kuruması, çiçeğin sulama zamanının geldiğini göstermektedir.
Barış çiçeğinde de birçok çiçekte olduğu gibi aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde kökler çürüyecek ve çiçek ölmeye başlayacaktır. Bu neden ile saksıda su birikmemesi ve dolayısı ile de çiçeğin suda kalmaması için saksının altına mutlaka bir tabak yerleştirilmeli ve o tabak da düzenli aralıklar ile boşaltılmalıdır.
Barış çiçeğinin sulamasında kullanılacak olan suyun klorunun buharlaşması için musluğun bir süre açık bırakılması tavsiye edilir. Yanı sıra bu bitki için özel olarak klor içermeyen sular da tercih edilebilir.
BARIŞ ÇİÇEĞİ İÇİN İDEAL ORTAM NASILDIR?
Barış çiçeği aydınlığı seven bir çiçektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en temel nokta, çiçeğin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamasıdır. Çiçeğin dolaylı olarak güneş ışığından faydalanabileceği ortamlar, gelişimi büyük ölçüde destekler. Yanı sıra yüksek nem seviyelerinin ölçüldüğü alanlar da barış çiçeğinin canlı kalmasını sağlar.
BARIŞ ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Barış çiçeği gene olarak yaz ve ilkbahar dönemlerinde çiçek açar. Ancak bu genel bilgi, çiçeğin bulunduğu ortamın iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.