ÖZEL HABER
Besilik hayvan yerine kasaplık hayvan ithal etti, hayvanların Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı besilik hayvan ithalatında yüklenici firma, şartnameye uymayarak 500 kg hayvanları ithal etmek isteyince kriz çıktı. Günlerce hayvanlar Edirne'de gümrükte bekletilirken, çözüm olarak hayvanların transit geçişine izin verildi. Krize neden olan hayvanlar yüklenici firma tarafından Irak'a götürülecek.
BESİLİK YERİNE KASAPLIK HAYVAN İTHAL ETTİ!
Besilik hayvan ithalatında günlerdir mini bir krizin yaşandığı ortaya çıktı. Et ve Süt Kurumu'ndan ithalat izni alan bir firmanın ithal ettiği 300 baş hayvan, kriterlere uymadığı için Türkiye'ye girişine izin verilmedi.
ŞARTNAMEDE KRİTER BELLİ!
Et ve Süt Kurumu'nun şartnamesine göre, ithal edilen besilik hayvanların 350 kg'ın üstünde, 160 kg'ın da altında olmaması gerekiyor.
300 BAŞ HAYVAN KRİTERE UYMADI!
Ancak söz konusu firma ithal ettiği hayvanların içinde 300 tanesinin kilosu bu kriterlere uymadı. 450 kg ile 500 kg arasında değişen hayvanlar, besilik olarak değil kasaplık statüsüne giriyordu. Şartnameye uymadığı için Edirne'de gümrükte bu hayvanların kabulüne izin verilmedi.
HAYVANLAR GERİ GÖNDERİLEMEDİ!
Firma sahibi hayvanları aldığı ülkeye tekrar geri gönderemediği için krize neden oldu.
KASAPLIK OLARAK ALINMASINI İSTEDİ!
Firma yetkilileri, besilik olarak girişine izin verilmeyen hayvanların kasaplık olarak girişine izin verilmesini istedi, ancak ihale besilik hayvan statüsünde yapıldığı için bu teklifi kabul edilmedi.
TRANSİT GEÇİŞİNE İZİN VERİLDİ
Firma yetkilileri, son çare olarak 300 baş hayvanın Irak'a götürülmesi için transit izni istedi. Gümrük yetkilileri, hayvanlarda hastalık sorunu olmadığı için Türkiye'den transit geçişine izin verdi.
KIRŞEHİR'DE DİNLENDİRİLECEK
Söz konusu 300 baş hayvan Edirne'den önce Kırşehir'e getirilerek burada bir besi çiftliğinde dinlendirilecek, daha sonra Irak'a götürülecek.
Et ve Süt Kurumu'nun besilik hayvan ithalatında şartname belli olmasına rağmen söz konusu firmanın kriterlere uymayan hayvanları ithal etmek istemesi dikkat çekti. Hayvanların gümrükte kabulüne izin verilmiş olsaydı, üreticilere besilik hayvan yerine kasaplık hayvan verilmiş olacaktı. Bu durumda da besiciler, beslemeden hayvanlarını kestirmek zorunda kalacaktı.
TARIMDAN HABER