İthal edilecek besilik hayvanların Avrupa ülkelerinden değil, Güney Amerika'dan yapılacağını kaydeden Tunç, bütün bağlantıları ve sözleşmeleri yaptıklarını açıkladı. 7-8 aydır bu projenin üzerinde çalıştıklarını dile getiren Tunç, “Dünyanın önde gelen firmalarından teklifler aldık. En makul fiyatı Abu Dabi firması olan Emirates'ten aldık ve sözleşmelerimizi de yaptık" dedi.
KİŞİ BAŞI ET TÜKETİMİ 13 KG
Türkiye'de et tüketiminin Avrupa'nın ve Amerika'nın çok gerisinde olduğunu anımsatan Tunç, “Kişi başı et tüketimi 2002 yılında 8-9 kg seviyesindeydi. Şu anda 13 kg seviyelerinde bulunuyor. Hedefimiz 2023 yılında bu rakamı 23 kg'a çıkarmak" dedi. Son 10 yıl içinde kişi başına düşen et tüketiminin 3-4 kg arttığını ancak et üretiminin aynı oranda artmadığı için fiyatların yükseldiğini dile getiren Tunç, bunun için küçük üreticinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
ÜRETİCİYİ KIRSALDA TUTMAMIZ GEREKİYOR
Hem kırsaldaki üreticiyi buralarda tutabilmek hem de ülkenin et ihtiyacının sağlıklı bir şekilde karşılanabilmesi için böyle bir proje geliştirdiklerini anlatan Tunç, şunları kaydetti: “Et ve Süt Kurumu ile yaptığımız protokolle ithal edilecek besilik hayvanlar Ziraat Bankası'na teminat olarak gösterilecek. Hayvanları da Et ve Süt Kurumu kesecek"
HAYVANLAR PARTİLER HALİNDE GETİRİLECEK
Besilik hayvanları Güney Amerika'dan her ay partiler halinde getirileceğini kaydeden Tunç, “Yıl sonuna kadar 100 bin hayvanı getirmeyi hedefliyoruz" dedi. Açıklamalarının basına yanlış aksettirildiğini ifade eden Tunç, “Bu ithalatın Avrupa ülkelerinden yapılmasının mümkünü yok. Avrupa'da zaten böyle bir hayvan da yok" dedi.