HABER MERKEZİ / Hurma, sağlık açısından son derece yararlı olan bir meyvedir. Geçmiş dönemlerden bu yana alternatif tıpta geniş bir yere sahip olan hurma, ramazan ayının da en önemli sembollerinden biridir.

Hurma, yetiştiriciliği ile de arama motorlarına sık sık konu olur. Hurma yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermek isteyen pek çok kişi, arama motorları üzerinden konuya yönelik sorgulamalarda bulunur. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde hurma yetiştiriciliğine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte hurma ağacının özelliklerine dair ayrıntılar…

HURMA AĞACININ GEÇMİŞİ

Çöl ikliminin hakim olduğu yerlerde rahatlık ile yetiştirilebilen hurma, son derece uzun bir geçmişe sahiptir. Görünüm itibari ile palmiyeyi andıran bu ağaç araştırmalara da sık sık konu olur.

Yürütülen araştırmaların sonuçlarına göre hurma ağacının geçmişi yaklaşık olarak 8 bin 500 yıl öncesine dayanmaktadır. Güneşi seven ancak suya da bir hayli ihtiyaç duyan bu meyve ağacının dişisi ve erkeği vardır. Uzmanlara göre dişi ve erkek hurma ağaçlarının yakın mesafede olmaları gerekir. Bunun nedeni ise dişi hurma ağaçları üreyebilmek için erkek hurma ağacına ihtiyaç duyar. Üreyemeyen dişi hurma ağacı, meyve de veremez.

EVDE HURMA AĞACI YETİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Bir ineğe yılda 15-20 doğum yaptıracak genel müdür Tarım ve Gıda Politikalar Kurulu üyeliğine atandı! Bir ineğe yılda 15-20 doğum yaptıracak genel müdür Tarım ve Gıda Politikalar Kurulu üyeliğine atandı!

Hurma yalnızca ramazan aylarında değil yılın her ayında tüketilmesi tavsiye edilen bir meyvedir. Tok tutma özelliğinin yanı sıra kan şekerini düzenleyen yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendiren bu meyvenin evde yetiştirilip yetiştirilemeyeceği merak edilir.

Yapılan araştırmalara göre hurma, evde yetiştirilmeye müsait yapıda olan bir meyvedir. Ancak evde hurma yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için oldukça önemli püf noktalara dikkat edilmesi gerekir.

EVDE HURMA AĞACI NASIL YETİŞTİRİLİR?

Evde hurma yetiştirilebilmesi için öncelikle hurma çekirdeklerinin biriktirilmesi gerekir. Çekirdekler 2 gün kadar ılık suda bekletilir. Bu sayede çekirdeklerin şişmesi beklenir. Şişen çekirdekler çimlenir. Bu da yetiştiricilik sürecini hızlandırır.

Çimlenen hurma çekirdekleri ıslak talaşın içine ekilir. Bu aşamada gelişimin devam edebilmesi için talaşın nemli kalması sağlanmalıdır. Çekirdekler nemli talaşın içerisinde 2 hafta ila 4 hafta aralığında filizlenir.

Ekilen çekirdekler filizlenip boyları 10 cm’ye ulaştığında torf bakımından zengin olan kumlu toprağın içerisine aktarılır.

Hurma ağacı bol güneşi seven bir meyve ağacıdır. Ancak ağacın 1 yaşına gelinceye kadar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Ayrıca ağacın karanlık ortamda da bulunmaması gerekir. 1 yaşını tamamlayan ağaç doğrudan güneş ışığına maruz bırakılabilir. Ancak o dönemde de bol sulamanın yapılması gerekir.

Hurma ağacı evde yetiştirilecekse sıcak bir ortamın oluşturulması gerekir. Soğukta ve hava akımında solan bu ağacın sonrasında toparlanması zor olabilir.

HURMA AĞACINDA SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL OLMALI?

Büyüme sürecinde olan hurma ağacı 5 yaşına gelene kadar saksı değişimine ihtiyaç duyar. Ağacın her sene saksısının genişletilmesi gerekir. 5 yaşın ardından ise 3 yılda olacak şekilde saksı değişimi yapılmalıdır.

HURMA AĞACINDA SULAMA NASIL OLMALI?

Hurma ağacı 1 yaşından sonra bol suya ihtiyaç duyan bir ağaçtır. Ancak sulama aşamasında mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır.

Hurma ağacını sulamak için kullanılacak su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş olan su, hurma ağacı için idealdir.

HURMA AĞACI NE ZAMAN MEYVE VERİR?

Hurma ağacı için bakım oldukça önemlidir. Doğru bakılması halinde ortalama 8 yıl içerisinde tam olgunluğa ulaşan bu ağaç, aynı dönemde de meyve vermeye başlar. Ağacın ortalama ömrü 60- 70 yıl olup, en fazla 110 yıldır.