Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, buğday alım fiyatlarının açıklanması beklenirken, un sanayisine ucuz buğday taahhüdü verildi. Tarım ve Orman Bakanlığının bu hamlesi, ‘TMO 2022 yılı müdahale alım fiyatları açıklanmayacak mı?’ sorusunu gündeme getirdi. Ancak böyle bir karar, TMO açısından büyük bir yıkım olacağı için alım fiyatlarının acilen açıklanması gerekiyor.
UCUZ BUĞDAYA 3 AY ARA VERİLECEKTİ ANCAK EKMEK FİYATLARINA GELECEK ZAM HÜKÜMETİ TELAŞLANDIRDI!
TMO’nun un regülasyonu kapsamında 2021 Eylül ayından buyana uyguladığı ucuz buğday satışı, hasat döneminin başlaması ve 2022 yılı buğday alım fiyatları açıklanacağı için mecburen 31 Mayıs itibariyle sona erdirilmişti. TMO’nun açıklayacağı buğday alım fiyatlarından daha ucuz sanayiciye buğday satışı büyük bir çelişki oluşturacağı için en az 3 ay ucuz buğday satışına ara verilecekti.
TARIM BAKANLIĞI KAFALARI KARIŞTIRDI!
Ancak bugün Tarım ve Orman Bakanlığı yazılı açıklama yaparak, TMO’nun un regülasyonu kapsamında sanayiciye düşük fiyattan buğday satışına Haziran ayı itibariyle devam edeceği duyuruldu. Sanayicinin TMO’dan aldığı ucuz buğdayı alım fiyatlarının açıklanmasıyla birlikte tekrar arka kapıdan TMO’ya satmaması için bu sefer farklı bir uygulamaya geçildi. Geçtiğimiz aylarda buğday tahsisatı sanayiciye önce yapılırken, Haziran ayından itibaren sanayici TMO’nun belirlediği fiyattan unu satacak daha sonra TMO’dan buğdayı tahsil edecek. Buradaki usulün nasıl işleyeceği ise henüz açıklanmadı.
UCUZ BUĞDAYA ZAM YAPILDI!
TMO, Mayıs ayında un regülasyonu kapsamında ucuz buğdayı sanayiciye 3460 ile 3575 TL/ton arasında satarken, Haziran ayında sanayiciye ucuz buğday satışı 4475-4500 ile 4575 TL/tondan yapılacak. TMO’nun ucuz buğdaya yaptığı zam, un fiyatlarına da yansıyacağı için ekmek fiyatlarına kısmi bir zam gündeme gelecek.
VAHİT KİRİŞÇİ DE ÇİFTÇİDEN KOPMAYA BAŞLADI!
Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçinin dört gözle beklediği buğday alım fiyatlarını açıklamadan bugün ani bir kararla sanayiciye ucuz buğday taahhüdünde bulunması Vahit Kirişçi’nin de sahadan ve çiftçiden kopmaya başladığını gösteriyor.
2022 BUĞDAY ALIM FİYATLARI NEDEN AÇIKLANMADI?
Un regülasyonu kapsamında sanayiciye yapılacak ucuz buğday satışı ile buğday alım fiyatları pekala birlikte açıklanabilirdi. Hem iyi bir fiyat açıklanarak çiftçinin gönlü alınmış olur hem de un fiyatlarının artmaması için ucuz buğday satışı ile ilgili politika açıklanmış olunurdu. Ancak un fiyatlarına 1 Haziran itibariyle yüzde 53 zam gelecek açıklamalarının arkasından Bakanlığın alelacele un regülasyonunun devam edeceğini açıklaması önceden bu konularla ilgili hiçbir çalışmanın yapılmadığını ve piyasadaki tansiyona göre politika belirlendiği izlenimini oluşturuyor.
BUĞDAY ALIM FİYATLARI ACİLEN AÇIKLANMASI GEREKİYOR
Haziran’ın ilk haftası buğday alım politikalarının belli olması açısından çok hassas bir dönem olarak bilinirken, TMO’nun piyasada aktif bir rol alabilmesi için de buğday alım fiyatlarının acilen açıklanması gerekiyor. Ancak Bakanlığın buğday alım fiyatlarından önce sanayiciye ucuz buğday taahhüdünde bulunması, ‘TMO alım fiyatları açıklanmayacak mı?’ sorusunu gündeme getirse de böyle bir kararın TMO açısından büyük bir yıkım olacağı için TMO’nun iyi bir alım fiyatı açıklayarak piyasada aktif rol alması gerekiyor.