Söz konusu konferans Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ertuğrul Karaş tarafından 30 Aralık 2022 Cuma günü Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kütahya Yolu üzeri hizmet binasındaki toplantı salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Murat Eren, çiftçiler, tarım danışmanları ve teknik personel katılım sağladı.
KIŞTAN EVVEL DİPKAZAN ÇEKİLMELİ
Konferansta Dr. Ertuğrul Karaş, şunları kaydetti: "Buğday yetiştiriciliğinde Tohum Yatağına Ağır bünyeli arazilerde toprak sıkışması sebebiyle bitkinin kök gelişimini sınırlayabilecek pulluk tabanı adı verilen katmanın ortadan kaldırılması için kıştan evvel dipkazan veya çizel çekilmelidir.
EKİM İŞLEMİNDE ÇEŞİDE GÖRE DEKARA 12-20 KG TOHUM ATILMALI
Ekim İşleminde çeşide göre dekara 12-20 kg tohum atılması yeterlidir. Gübreleme yaparken buğdayın dekar başına toplam 10 kg fosfor, 20 kg azot, 12 kg potasyum yeterlidir. 4-5 kg kükürt ve magnezyum; mikro bitki besin maddesi ihtiyacı ise 300 gram çinko ve bor, 100-150 gram mangan ve 50-100 gram demirdir. Taban Gübrelemesi ekimden birkaç gün önce fırfırla saçılarak veya ekimle birlikte yapılabilir.
GÜBRELEMEDE UYULMASI GEREKEN ESASLAR
Taban Gübrelemesinde 25kg/da diamonyum fosfor verilip kalan azot ihtiyacı da kardeşlenme ve süt olum devreleri arasında 3-4 parçada verilmelidir. Kardeşlenme ve süt olum devreleri arasında bitkinin ihtiyacı olan iz elementlerde sulama ya da ilaçlama aletleriyle 2-3 uygulamayla bitkiye verilmelidir. Yapraktan Gübreleme işlemi, kardeşlenme döneminde ve sonrasında bitkiye uygulanmalıdır.
BUĞDAY VERİMİ 2000 KG'A KADAR ÇIKIYOR
İlaçlama yaparken ve ilaçlama aletiyle gübreleme yaparken ilaçlama tankının pH’ı 6-6,5 ‘a ayarlanmalıdır. Tarımsal mücadelede en önemli konulardan biri de yabancı ot mücadelesi olan mücadeledir. Kardeşlenme döneminden sonra yapılmalıdır. Buğdayın sulama suyu ihtiyacı aşağı yukarı mısıra eşittir. Bu nedenle buğday en az 4 defa 600 mm olacak şekilde sulanmalıdır. Buğdayın ortalama verimi teknik olarak hata yapılmadığı sürece 2000 kg’a kadar çıkmaktadır. Türkiye’de 1600 kilograma kadar verim alınmıştır”