CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ''Türkiye'de tarım yanıyor, çiftçi entübe durumda. Eğer bu iktidar biraz daha bu politikalarını sürdürecek yani bu politikasızlığına bu ülkenin çiftçisini, hayvancılıkla uğraşanlarını, köylüsünü mahkum edecek olursa gelecekte gerçekten bu ülkede artık derdini anlatacak, isyan edecek, yola çıkacak, yolu kapatacak, ürününü dökecek ve iktidar tarafından kızılacak ve hedef gösterilecek bir çiftçi de bulamayacak'' dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği yaptığı Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım Konferansı'na katıldı.
Özel, Tarım Konferansında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
-Mazot, gübre, ilaç gibi girdi maliyetleri katbekat artarken üreticiye yeterli destek verilmiyor, fiyatlarda maliyetleri kurtarmakta yetersiz kalıyor. Böyle olunca artık o iş yapılabilir olmaktan çıkıyor. Yapılabilir olmaktan çıktığında ne oluyor?
1 MİLYON ÇİFTÇİ KAYIP!
-Türkiye’de 2003 yılında 2,8 milyon çiftçi varken bugün 2,3 milyon çiftçi var. Oysa 2003 yılında nüfusumuz bundan 20 milyon eksikti. 20 milyon yeni nüfus geldi, orana bakarsan 500 bin yeni çiftçiye ihtiyaç var, öyle ya 60 milyona 2 milyon ise 83 milyona 3,3 milyon olması lazım, 2,3 milyona düşmüş. 500 bin çiftçi artacağına 500 bin çiftçi azalmış.
1 milyon çiftçi kayıp. Nerede bunlar?
ÜRETİMİ BIRAKAN ÇİFTÇİ FABRİKADA ASGARİ ÜCRETLE GEÇİMİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR
-Biraz önce Başkan’ın dediği gibi fabrikada asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışıyor. 26 milyon dekar alan, yani Hollanda kadar alan, bu iktidar döneminde ekilip biçilmekten vazgeçilmiş durumda. Türkiye’de ortalama çiftçi yaşı 58 ve 4 çiftçiden 3 tanesi gelecek sene bu işi yapmak istemediğini ifade ediyor.
-Bir dönem Türkiye, tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken bugün buğdayını, mısırını yurt dışından ithal eden bir ülke konumuna düşmüş durumda. Yerli üretimde düşüş, tarım ve gıda sektöründe taklit ve tağşişin yaygınlaşmasına neden olurken bu durum hem tüketicinin sağlığını tehdit ediyor hem de gerçek üreticilerin zor durumda kalmasını, rekabet edememesini ortaya çıkarıyor.
ÇİFTÇİNİN BORÇ SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
-Milli savunma kadar kritik olan tarım sektörü daha fazla desteklenmeli ve çiftçinin borç sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. Bir beka sorunu arayanlar Türkiye’deki çiftçinin tarlalarının ipotek sorununu, çiftçinin zirai kredileri ödemedeki güçlüklerini ve bu güçlüğe düştüğünde tarlasının el değiştirdiğini ve satıldığını ve birçok yabancı sermayeli bankanın eline geçtiğin görmek lazım.
TARIM YANARKEN BAKAN LÜKS MAKAM ARACIYLA MEŞGUL
-Biz bunları yaparken, bunlara kaynak ayırırken, Tarım Bakanlığı ne yapıyor diye bakarsanız… Gerçekten Dünya Gıda Günü’nde, bugün ne yapacaklar, takip edeceğim ama… Son bir haftayı önceki Tarım Bakanının Bakanlığı bırakıp, makam arabasını bırakmamasıyla, makam arabasını ‘Bakım yapacağız’ diye alıp geri vermediklerinde mevcut bakanla telefonda kavga yapmasıyla, bakan olmadığı halde lüks makam aracını geri almasıyla, hala onu kullanmasıyla filan meşgul birileri.